Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Η εμμονή με την τελειότητα παράγοντας κινδύνου για την επαγγελματική εξουθένωση

Η εμμονή με την τελειότητα παράγοντας κινδύνου για την επαγγελματική εξουθένωση

Η εμμονή με την τελειότητα έχει συνδεθεί με τη λαμπρή επαγγελματική πορεία και τις επιτυχίες σε κάθε τομέα της ζωής, φαίνεται όμως ότι το υπερβολικό στρες που προκαλεί προδιαθέτει το άτομο απέναντι στο σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης, γνωστό και ως burnout.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Personality & Social Psychology Review, η εμμονή με την τελειότητα είναι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας καταστροφικό για τον άνθρωπο και μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε σημαντική πτώση των επιδόσεων στον εργασιακό χώρο.

Οι τελειομανείς άνθρωποι θέτουν πολύ υψηλά στάνταρντ για τον εαυτό τους και κάνουν πολύ αυστηρή αυτοκριτική. Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Άντριου Χιλ από το Πανεπιστήμιο York St John, η εμμονή με την τελειότητα δεν πρέπει να συγχέεται με άλλα, ευεργετικά γνωρίσματα της προσωπικότητας όπως η ευσυνειδησία. «Αντί να είναι πιο παραγωγικοί, οι τελειομανείς άνθρωποι θεωρούν το χώρο εργασίας περιβάλλον δύσκολο και στρεσογόνο», διευκρινίζει ο ειδικός.

«Η έρευνά μας υποδεικνύει ότι οι τελειομανείς άνθρωποι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εργασίας και την αβεβαιότητα του χώρου εργασίας και ως εκ τούτου βιώνουν μια σειρά από συναισθηματικές δυσκολίες.»

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η εμμονή με την τελειότητα δεν πρέπει να θεωρείται κριτήριο ή προϋπόθεση για την επιτυχία και πως άλλες αρετές, όπως η επιμέλεια, η ευελιξία και η επιμονή είναι πολύ πιο χρήσιμες.

Η νέα μελέτη, η εκτενέστερη μέχρι σήμερα για τη σχέση τελειομανίας και συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης, βασίστηκε σε επισκόπηση (μετα-ανάλυση) 43 παλαιότερων ερευνών που διεξήχθησαν την τελευταία 20ετία.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr