Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024
Οι επιπλοκές του στρες για την υγεία (γράφημα)

Οι επιπλοκές του στρες για την υγεία (γράφημα)

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Neuron έδειξε ότι το στρες «γονατίζει» τον αυτοέλεγχό μας, με αποτέλεσμα να μας σπρώχνει στην ανθυγιεινή διατροφή και να μας χαλάει τη δίαιτα.

Η ένταση που δημιουργεί το οξύ ή το χρόνιο στρες δεν έχει βέβαια συνέπειες μόνο για το δείκτη της ζυγαριάς αλλά και για ολόκληρο το σώμα μας.

Στο γράφημα που ακολουθεί, θα δείτε πώς επιδρά το στρες σε βασικές λειτουργίες του οργανισμού.

stress

– Αναπνοή: Το στρες επιταχύνει το ρυθμό της αναπνοής, μπορεί να πυροδοτήσει κρίση άσθματος και κρίση πανικού σε άτομα που είναι επιρρεπή σε αυτές τις επιπλοκές.

– Καρδιά: Το στρες αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών, όπως η υπέρταση και η αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης.

– Σεξουαλικότητα: Το στρες είναι συχνή αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας και της μειωμένης ερωτικής διάθεσης.

– Συκώτι: Οι ορμόνες του στρες κάνουν το συκώτι να παράγει περισσότερη γλυκόζη, διαδικασία που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2.

– Περίοδος: Το αυξημένο στρες συνδέεται με την ακανόνιστη περίοδο για ορισμένες γυναίκες.

– Μύες: Η συσσωρευμένη ένταση στους μύες μπορεί να οφείλεται στο αυξημένο στρες. Μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνους στον αυχένα και τους ώμους και πονοκεφάλους.

– Αυτοέλεγχος: Το στρες επηρεάζει την περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει τα επίπεδα αυτοελέγχου. Σε ορισμένα άτομα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κακές διατροφικές επιλογές.

– Στομάχι: Το αυξημένο στρες μπορεί να προκαλέσει ναυτία ή ακόμη και έλκος ή ισχυρούς πόνους στο στομάχι.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr