Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Οι γυναίκες έχουν καλύτερη μνήμη από τους άντρες

Οι γυναίκες έχουν καλύτερη μνήμη από τους άντρες

Πώς μπορούν να ενισχύσουν τη μνήμη τους οι άντρες

Αν ο άντρας σας δε θυμήθηκε να φέρει το γάλα που του ζητήσατε καθώς επέστρεφε από τη δουλειά του, αν ξεχνά τα γενέθλιά σας ή άλλες σημαντικές ημερομηνίες… ίσως να μην πρέπει να του τα ψάλλετε!

Βρετανοί και ιταλοί ερευνητές υποστηρίζουν, ότι οι άντρες δεν έχουν το ίδιο καλή μνήμη, όπως οι γυναίκες και δε θυμούνται το ίδιο καλά τα πράγματα που πρέπει να κάνουν σε μελλοντικό χρόνο.

Κι ενώ εσείς πιστεύετε ότι απλά δε σας ακούν όταν τους ζητάτε να κάνουν κάτι, φαίνεται ότι αυτό που ισχύει είναι μάλλον ότι έχουν ξεχάσει αυτό που τους έχετε πει.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, οι ερευνητές δε γνωρίζουν ακριβώς για ποιο λόγο οι γυναίκες είναι τόσο καλές στο να θυμούνται ότι… πρέπει να θυμούνται, όμως μία πιθανότητα είναι ότι η ικανότητά τους αυτή διαμορφώνεται και ενισχύεται λόγω των ευθυνών που έχουν αναλάβει εντός κι εκτός σπιτιού.

Στην έρευνα συμμετείχαν 100 άντρες και γυναίκες, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε διάφορες δοκιμασίες μνήμης, οι οποίες εξέτασαν την προοπτική μνήμη, δηλαδή το κατά πόσο ένα άτομο θυμάται αυτά που έχει να κάνει.

Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 15-40 ετών και όπως περίμεναν οι ερευνητές, όσο μεγάλωνε η ηλικία τόσο πιο δύσκολο ήταν να θυμούνται κάποια πράγματα.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας ήταν οι διαφορές στο φύλο και η σχέση τους με τη μνήμη.

Οι γυναίκες έτειναν να είναι καλύτερες από τους άντρες στο να θυμούνται να φέρνουν εις πέρας καθήκοντα που σχετίζονται με γεγονότα, παρά με συγκεκριμένη ώρα. Επίσης, ήταν εξαιρετικές στο να θυμούνται διάφορα σχέδια που περιλάμβαναν πράξεις, αντί για λόγια.

«Ένα παράδειγμα αυτού θα ήταν, σε μια οικογένεια, ότι η γυναίκα είναι αυτή που θυμάται να πάρει γάλα επιστρέφοντας από τη δουλειά της» ανέφερε η ερευνήτρια Liana Palermo από το πανεπιστήμιο Άστον του Μπέρμινχαμ. «Ή ότι θα είναι εκείνη που θα θυμηθεί να επιστρέψει σε ένα φίλο της ένα βιβλίο την επόμενη φορά που θα τον δει».

«Οι γυναίκες είναι καλύτερες σε όλες αυτές τις εργασίες απ’ ό,τι οι άντρες» είπε η ίδια.

Η Dr Palermo εξήγησε, ότι η διαφορά των φύλων μπορεί να οφείλεται στις διαφορετικές ορμόνες που υπάρχουν στον οργανισμό ή τη δομή του εγκεφάλου.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει, ότι ο κόμβος μνήμης του εγκεφάλου μειώνεται στους άντρες ανάμεσα στην ηλικία των 20-40 ετών, όμως δε συμβαίνει το ίδιο και στις γυναίκες.

Αν λοιπόν για όλα φταίει η βιολογία, τότε εκείνοι που δεν έχουν πολύ καλές προοπτικές μνημονικού, μπορεί να ωφεληθούν γράφοντας λίστες με τα πράγματα που έχουν να κάνουν, ή βάζοντας ηλεκτρονικές υπενθυμίσεις, σημειώνει το δημοσίευμα.

Μία ακόμη πολύ ενδιαφέρουσα πιθανότητα, είναι ότι η εξάσκηση βελτιώνει τη μνήμη και πως η ικανότητα που χρειάζεται κανείς για να διατηρεί το νοικοκυριό, να μεγαλώνει παιδιά και να εργάζεται παράλληλα (δηλαδή όσα κάνει μια σύγχρονη γυναίκα) είναι αυτή που βελτιώνει την προοπτική μνήμη.

«Μια εναλλακτική υπόθεση είναι ότι οι διαφορές μεταξύ των φύλων που βρήκαμε μπορεί να οφείλονται στους πολλαπλούς ρόλους που αναλαμβάνουν συχνά οι γυναίκες και στο γεγονός ότι εκτός από τις επαγγελματικές τους ευθύνες, οι γυναίκες έχουν επίσης περισσότερες ευθύνες στο σπίτι. Ως συνέπεια αυτού του κοινωνικού τους ρόλου στην καθημερινότητά τους, οι γυναίκες μπορεί να τα πηγαίνουν καλύτερα με την προοπτική μνήμη από τους άντρες, ενισχύοντας την απόδοσή τους στο να θυμούνται ότι… πρέπει να θυμούνται» αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Quarterly Journal of Experimental Psychology.

Οι ερευνητές καταλήγουν, ότι αν ισχύει αυτό, τότε ένας τρόπος για να βελτιώσουν τη μνήμη τους οι άντρες είναι να… βοηθούν περισσότερο στις δουλειές του σπιτιού.

 

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr