Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Η πρόληψη σώζει ζωές και στον καρκίνο παχέος εντέρου

Η πρόληψη σώζει ζωές και στον καρκίνο παχέος εντέρου

Είναι ο τρίτος συχνότερος και τρίτος πιο θανατηφόρος καρκίνος

Στην ίδρυση Επιτροπής για την Πρόληψη του Καρκίνου Παχέος Εντέρου προχώρησε η Ελληνική Γαστρεντερολογική Κοινότητα, με συμμετοχή της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας (Ε.Γ.Ε.), της Επαγγελματικής Ένωσης Γαστρεντερολόγων Ελλάδος (ΕΠ.Ε.Γ.Ε.) και του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.), με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Ελλήνων πολιτών για τη νόσο.Συντονιστής της Επιτροπής είναι ο Δημήτρης Γ. Καραμανώλης, διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού και γεν. γραμματέας του ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.

Ο Καρκίνος Παχέος Εντέρου (Κ.Π.Ε.) είναι ο τρίτος συχνότερος και τρίτος πιο θανατηφόρος καρκίνος στον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα περισσότεροι από 5.000 συμπολίτες μας νοσούν κάθε χρόνο και πάνω από 2.500 χάνουν τη ζωή τους.

Με κεντρικό σύνθημα «Ενημερώσου – Δράσε – Πρόλαβε τον Καρκίνο Παχέος Εντέρου – Η κολονοσκόπηση σου σώζει τη ζωή», η νεοϊδρυθείσα Επιτροπή επιδιώκει να ενημερώσει το γενικό πληθυσμό ότι η κολονοσκόπηση σε άτομα άνω των 50 ετών είναι η λύση για την πρόληψη της νόσου και να κινητοποιήσει άνδρες και γυναίκες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας (περισσότεροι από 4 εκατομμύρια) στη χώρα μας να εντάξουν τη συγκεκριμένη εξέταση στον τακτικό ιατρικό έλεγχό τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος αντιμετώπισης του Κ.Π.Ε. ανά ασθενή είναι ιδιαίτερα υψηλό στην Ελλάδα και ξεπερνά συνολικά (Εθνικό Σύστημα Υγείας και ιδιωτικός τομέας) τα 70.000.000 ευρώ κατ’ έτος, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο επιτακτική ανάγκη την πρόληψη της νόσου.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η Επιτροπή για την Πρόληψη του Κ.Π.Ε. σχεδιάζει σειρά ενεργειών για την ενημέρωση του κοινού, με πρώτες μια στοχευμένη έντυπη και ηλεκτρονική διαφημιστική καμπάνια και μια μεγάλη εκδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, στο σταθμό του μετρό «Σύνταγμα», διάρκειας 3 ημερών (15, 16 και 17 Μαΐου), όπου θα γίνεται ενημέρωση από ιατρούς γαστρεντερολόγους με «ξενάγηση» σε ειδική κατασκευή-ομοίωμα εντέρου, κατά τα πρότυπα αντίστοιχων ενεργειών που έχουν διοργανωθεί με επιτυχία στο εξωτερικό.

Ο καρκίνος παχέος εντέρου είναι ένας επικίνδυνος εχθρός, που όμως μπορεί να προληφθεί! Η κολονοσκόπηση σώζει ζωές! Αν αυτό γίνει συνείδηση σε όλους τους Έλληνες, μια σημαντική μάχη θα έχει κερδηθεί για χιλιάδες συμπολίτες μας…

 

 

 

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr