Κυριακή , 10 Δεκέμβριος 2023
Η βιταμίνη C μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων

Η βιταμίνη C μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων

Οι υψηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης C στο αίμα που προέρχονται από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και πρόωρου θανάτου.

Αυτό προκύπτει από νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, για τους σκοπούς της οποίας οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 100.000 ενήλικες.

Οι εθελοντές με την υψηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είχαν 15% και 20% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και πρόωρου θανάτου αντίστοιχα, συγκριτικά με όσους κατανάλωναν φρούτα και λαχανικά σπάνια.

Επιπλέον, ο χαμηλότερος κίνδυνος φάνηκε να συνδέεται με τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα, μεταξύ όσων κατανάλωναν φρούτα και λαχανικά με μεγαλύτερη συχνότητα.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, είναι γνωστό πως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι ευεργετική, αλλά η παρούσα μελέτη αναδεικνύει ένα συγκεκριμένο λόγο για τον οποίο συμβαίνει αυτό. Η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αποτελεί μια φυσική μέθοδο αύξησης της συγκέντρωσης βιταμίνης C στο αίμα, η οποία μακροπρόθεσμα μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και πρόωρου θανάτου.

Παρατήρησαν επίσης, πως ενώ μπορεί κανείς να προσλάβει βιταμίνη C από συμπληρώματα διατροφής, είναι προτιμότερο να την προσλάβει μέσα από μια ισορροπημένη δίαιτα, η οποία θα συμβάλλει ταυτόχρονα στην υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr