Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Είναι το κατσαρό λάχανο επικίνδυνο για την υγεία;

Είναι το κατσαρό λάχανο επικίνδυνο για την υγεία;

Το κατσαρό λάχανο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πράσινα λαχανικά.

Ένα άρθρο όμως που έγινε viral στα social media, ήρθε να ανατρέψει τα δεδομένα, υποστηρίζοντας ότι το κατσαρό λάχανο μπορεί και να μας δηλητηριάσει.

Σύμφωνα με το άρθρο του περιοδικού Mother Jones, “Sorry, Foodies: We’re About to Ruin Kale”, η κατανάλωση του κατσαρού λάχανου οδηγεί σε πολύ υψηλά επίπεδα θαλλίου στον οργανισμό, ένα τοξικό μέταλλο στο αίμα που οδηγεί σε χρόνια κόπωση, δερματικά προβλήματα, αρρυθμία, ευαισθησία στη γλουτένη και νόσο του Lyme (ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο Borrelia burgdorferi).

Τι ισχύει όμως τελικά;

Οι ρίζες του κατσαρού λάχανου, συγκεντρώνουν θάλλιο, ένα άοσμο και άγευστο μέταλλο που βρίσκεται στο έδαφος. Αυτό όμως δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Plant Nutrition, θάλλιο βρίσκεται επίσης στα φασολάκια, το μαρούλι, τα κρεμμύδια, το σπανάκι, τις ντομάτες και άλλα λαχανικά που είναι πιθανό να συγκεντρώνουν μεγαλύτερα επίπεδα θαλλίου λόγω του ότι καταναλώνουμε και τα στελέχη τους, τα οποία απορροφούν την ουσία αυτή, αλλά και εξαιτίας του ότι καλλιεργούνται στο έδαφος. Το θάλλιο προέρχεται πρωτίστως από το κάψιμο κάρβουνου κι έπειτα εισχωρεί στον αέρα, το νερό και το έδαφος, απ’ όπου μπορεί να απορροφηθεί από τα φυτά.

Δεν υπάρχει λοιπόν τρόπος να ελέγξει κάποιος αν το κατσαρό λάχανο, αλλά και τα υπόλοιπα λαχανικά που καταναλώνει, έχουν καλλιεργηθεί σε έδαφος με θάλλιο και κατά πόσο αυτό θα περάσει στον οργανισμό του.

Όπως ισχύει με όλες τις τροφές, ο κανόνας βρίσκεται στην ισορροπία, Προσπαθήστε να καταναλώνετε ποικιλία φρούτων και λαχανικών ώστε να παίρνετε όλες τις απαραίτητες βιταμίνες.

Όσο για το λάχανο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δύο με τρεις μερίδες κατσαρού λάχανου την εβδομάδα κινούνται σε ασφαλή επίπεδα.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr