Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024
Ύπνος: 4 απρόσμενα οφέλη του για την υγεία

Ύπνος: 4 απρόσμενα οφέλη του για την υγεία

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την γενικότερη υγεία του ανθρώπου. Δεν είναι μόνο ότι μας ξεκουράζει και μας επιτρέπει να αναπληρώσουμε ενέργεια, αλλά έχει και μερικά ακόμα οφέλη, τα οποία ίσως δεν περιμένατε.

Καλύτερη μνήμη και ταχύτερη εκμάθηση

Όσο και αν δεν το πιστεύετε, ο εγκέφαλός σας είναι αρκετά ενεργός κατά τη διάρκεια του ύπνου. Όσο κοιμάστε, ενισχύετε ορισμένες αναμνήσεις. Ανάμεσα σε αυτές είναι και μνήμες για το πώς εκτελούνται διάφορες εργασίες/δραστηριότητες. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου ο εγκέφαλος ανακαλεί αυτές τις μνήμες και “εκπαιδεύεται” καλύτερα στο να τις επαναλαμβάνει. Με αυτό τον τρόπο, όταν κοιμάστε βελτιώνετε την δεξιότητά σας σε πολλές δραστηριότητες.

Λιγότερη φλεγμονή

Η φλεγμονή στον οργανισμό συνδέεται με την καρδιακή νόσο, τα εγκεφαλικά επεισόδια, τον διαβήτη, την αρθρίτιδα και την πρόωρη γήρανση. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες το βράδυ έχουν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών πρωτεϊνών στο αίμα τους από ό,τι εκείνοι που κοιμούνται περισσότερο.

Πιο υγιές σωματικό βάρος

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Σικάγο διαπίστωσαν ότι άτομα που έκαναν δίαιτα και που κοιμόντουσαν επαρκώς έχασαν περισσότερο λίπος (συγκεκριμένα το 56% της συνολικής απώλειας βάρους) από εκείνους που ακολουθούσαν την ίδια διατροφή αλλά στερούνταν αρκετές ώρες ύπνου καθημερινά. Οι τελευταίοι έχασαν περισσότερη μυϊκή μάζα, παρά λίπος. Επίσης, όλοι οι συμμετέχοντες αισθάνονταν πιο πεινασμένοι στην διάρκεια της ημέρας, όταν δεν είχαν κοιμηθεί καλά το βράδυ. Ο ύπνος και ο μεταβολισμός ελέγχονται από τους ίδιους τομείς του εγκεφάλου. Όταν κοιμάστε, ορισμένες ορμόνες ανεβαίνουν στο αίμα σας, και αυτές οι ίδιες ορμόνες ελέγχουν και την όρεξη.

Καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο

Έρευνα του 2010 που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep, έδειξε ότι παιδιά ηλικίας 10-16 ετών, τα οποία είχαν υπνικές διαταραχές, ήταν πιο πιθανό να έχουν μαθητικά προβλήματα στο σχολείο, μειωμένη προσοχή στο μάθημα και μειωμένη ικανότητα εκμάθησης. Αντίστοιχα ήταν τα αποτελέσματα άλλης έρευνας και για άτομα που πήγαιναν στο πανεπιστήμιο.

 

 

Πηγή: onmed.gr