Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Το junk food «σκοτώνει» την όρεξη για οτιδήποτε υγιεινό

Το junk food «σκοτώνει» την όρεξη για οτιδήποτε υγιεινό

Επηρεάζει τις διατροφικές συνήθειες

Αν το καθημερινό σας διαιτολόγιο αποτελείται από χάμπουργκερ, πατάτες τηγανητές, γλυκά, σοκολάτες και κάθε είδους λιπαρά που κυκλοφορούν στην αγορά, δεν πρέπει να αναρωτιέστε για ποιο λόγο δε μπορείτε να ελέγξετε το βάρος σας.

Σύμφωνα με μια αυστραλιανή έρευνα, το junk food όχι μόνο παχαίνει, αλλά «σκοτώνει» και οποιαδήποτε επιθυμία για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους μπορεί να εξηγούν πώς η υπερβολική κατανάλωση μη υγιεινών τροφίμων μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά ενός ατόμου, να μειώσει τον αυτοέλεγχό του και να οδηγήσει στην υπερφαγία και την παχυσαρκία.

Η καθηγήτρια Margaret Morris δήλωσε στη Daily Mail: «Το ενδιαφέρον με αυτά τα ευρήματα είναι, ότι αν το ίδιο συμβεί στους ανθρώπους, η κατανάλωση junk food μπορεί να επηρεάζει τις αποκρίσεις στα σήματα που σχετίζονται με τις ανταμοιβές των τροφίμων».

Η ομάδα των ερευνητών δίδαξε νεαρά, αρσενικά ποντίκια να συνδέουν το καθένα από δύο διαφορετικά ηχητικά ερεθίσματα με ζαχαρούχο νερό, που είχε γεύση κεράσι και σταφύλι.

Οι αρουραίοι που τρέφονταν με υγιεινή διατροφή είχαν σταματήσει να ανταποκρίνονται σε ερεθίσματα που συνδέονταν με τη γεύση, που είχαν καταναλώσει σε υπερβολικό βαθμό.

Αυτός ο έμφυτος μηχανισμός, διαδεδομένος στα ζώα, προστατεύει από την υπερκατανάλωση τροφής και βοηθά στην προώθηση μια υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι μετά από δύο εβδομάδες, τα ποντίκια είχαν αυξήσει το βάρος τους κατά 10% και ότι άρχισαν να μην ενδιαφέρονται για τις υγιεινές επιλογές.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πρόχειρο φαγητό προκαλεί μόνιμες αλλαγές στα τμήματα του κυκλώματος ανταμοιβής του εγκεφάλου των αρουραίων, συμπεριλαμβανομένου του προμετωπιαίου φλοιού, μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη λήψη αποφάσεων.

Τα συμπεράσματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Psychology.

 

Πηγή: newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση