Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Η κάνναβη σύμμαχος κατά της επιληψίας

Η κάνναβη σύμμαχος κατά της επιληψίας

Βοηθά στη μείωση των επιληπτικών κρίσεων σε σοβαρά πάσχοντες

Η κάνναβη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να θεραπευθεί η επιληψία, αναφέρει αμερικανική έρευνα.

Βέβαια, η δυναμική της ιατρικής μαριχουάνας και της καθαρής κανναβιδιόλης (cannabidiol) –μια δραστική ουσία που υπάρχει στο φυτό της κάνναβης- παραμένει ένα αμφιλεγόμενο τοπίο για τους ειδικούς.

Ωστόσο, ερευνητές από τις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η ουσία αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει ανθρώπους που υποφέρουν από σοβαρή επιληψία.

Μια σειρά επιστημονικών άρθρων που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Epilepsia, εξετάζουν την πιθανή χρήση της ιατρικής μαριχουάνας και της καθαρής κανναβιδιόλης (CBD) στη θεραπεία της συγκεκριμένης πάθησης.

Σε μια μελέτη περίπτωσης, ο Dr Edward Maa αναφέρεται διεξοδικά στην εμπειρία μιας μητέρας, η οποία παρείχε ιατρική μαριχουάνα στο παιδί της που υπέφερε από το σύνδρομο Dravet –μια σοβαρή μορφή επιληψίας.

Η συγκεκριμένη θεραπεία χρησιμοποιήθηκε παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούσε το παιδί.
Σύμφωνα με την έρευνα, η συχνότητα εμφάνισης των κρίσεων στο παιδί μειώθηκαν από 50 συσπάσεις την ημέρα, σε δύο ή τρεις νυκτερινούς σπασμούς το μήνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, 21 πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν νομιμοποιήσει τη χρήση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς.

Μια άλλη μελέτη βρήκε ότι η κύρια ψυχοτρόπος ουσία (THC) και η κύρια μη ψυχοδραστική ουσία που περιέχεται στην κάνναβη (CBD), εμφανίζουν αντι-σπαστικές ιδιότητες στα ζώα.

Από την άλλη, υπάρχουν μελέτες, που – όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα- δείχνουν ότι η ιατρική μαριχουάνα, όταν δίδεται σε ασθενείς που υποφέρουν από επιληψία, προκαλεί άγχος, σχιζοφρένεια και εθισμό.

«Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για νέες θεραπείες, ειδικά για εκείνες που προορίζονται για παιδιά και οι οποίες επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και συμβάλλουν σε μαθησιακές διαταραχές και διαταραχές συμπεριφοράς. Απαιτείται να γίνουν περαιτέρω έρευνες για τη διασφάλιση και την αποτελεσματικότητα της χρήσης ιατρικής μαριχουάνας ή των επιμέρους συστατικών αυτής –όπως η CBD- προτού εξαχθούν οποιαδήποτε συμπεράσματα» πρόσθεσε η Dr Maria Roberta Cilio, διευθύντρια του κέντρου ερευνών παιδικής επιληψίας στο Σαν Φρανσίσκο.

Η ιατρική μαριχουάνα έχει επίσης χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας, διαταραχή μετα-τραυματικού στρες και πόνο των νεύρων, καθώς επίσης και για τη μείωση της ναυτίας και του εμετού στους ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπεία.

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr