Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Καρκίνος δέρματος: Μετρήστε τις ελιές στο χέρι σας για να δείτε αν κινδυνεύετε

Καρκίνος δέρματος: Μετρήστε τις ελιές στο χέρι σας για να δείτε αν κινδυνεύετε

Πόσες ελιές έχετε στο χέρι σας; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό μπορεί να σας υποδείξει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος στο μέλλον, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Journal of Dermatology.

Αυξημένος είναι ο κίνδυνος και για την εμφάνιση μελανώματος, της πιο επικίνδυνης μορφής καρκίνου του δέρματος, σημειώνουν οι ερευνητές από το Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου που εκπόνησαν τη μελέτη.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ελιές που έχει κάποιος στο δεξί του χέρι (μπράτσο)είναι ενδεικτικές για το πόσες ελιές έχει συνολικά στο σώμα του. Εάν κάποιος έχει περισσότερες από 100 ελιές στο σώμα του, τότε οι ειδικοί εκτιμούν ότι αντιμετωπίζει κατά πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο του δέρματος σε σύγκριση με κάποιον που έχει πολύ λιγότερες ελιές, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC.

Αν κάποιος έχει στο μπράτσο του πάνω από 11 ελιές, τότε αναλογικά είναι πιο πιθανό να έχει συνολικά στο σώμα του πάνω από 100 ελιές και επομένως να αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Η διαπίστωση αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί από τους δερματολόγους, καθώς δεν θα χρειάζεται να μετρήσουν τις ελιές σε όλο το σώμα για να εντοπίσουν τις ομάδες υψηλού κινδύνου, αφού οι ελιές μόνο στο ένα μπράτσο -ιδίως το δεξί- φαίνεται να αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείκτη για τις ελιές σε όλο το σώμα.

Δεδομένου ότι ποσοστό 20% έως 40% των περιστατικών μελανώματος ξεκινούν από προϋπάρχουσες ελιές, μετρώντας τις ελιές στο ένα χέρι, ο δερματολόγος μπορεί να κάνει μια γρήγορη πρώτη εκτίμηση για τον κίνδυνο μελανώματος σε κάθε ασθενή. Εκτιμάται ότι ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 2% έως 4% για κάθε πρόσθετη ελιά στο δέρμα, όμως η μέτρηση του συνολικού αριθμού τους είναι μια χρονοβόρα ιατρική διαδικασία.

Άλλες ομάδες επιστημόνων είχαν επιχειρήσει ξανά στο παρελθόν να εντοπίσουν μία μόνο περιοχή του σώματος, οι ελιές της οποίας θα μπορούσαν να θεωρηθούν αντιπροσωπευτικές για όλο το σώμα. Η νέα εκτενής έρευνα υποδεικνύει ότι αυτή η περιοχή είναι το μπράτσο, κατά προτίμηση το δεξί.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, άτομα που έχουν πάνω από επτά ελιές στο δεξί χέρι, έχουν εννέα φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν πάνω από 50 ελιές σε όλο το σώμα τους, ενώ άτομα με πάνω από 11 ελιές στο δεξί μπράτσο τους (ιδίως στην περιοχή πάνω από τον δεξί αγκώνα τους), πιθανότατα έχουν πάνω από 100 ελιές σε όλο το σώμα τους, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης μελανώματος.

Άλλες περιοχές του σώματος που είναι αντιπροσωπευτικές για τις ελιές που έχει κάποιος συνολικά στο σώμα του -αν και σε μικρότερο βαθμό απ’ ό,τι το μπράτσο- είναι τα πόδια και η πλάτη (κυρίως στους άνδρες).

Το μελάνωμα μπορεί πάντως να εμφανισθεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, γι’ αυτό επιβάλλεται εγρήγορση εκ μέρους των ίδιων των ασθενώς όταν βλέπουν ακανόνιστου σχήματος ελιές.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr