Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024
Καρκίνος και ροχαλητό: Ένας συνδυασμός με σοβαρές επιπτώσεις

Καρκίνος και ροχαλητό: Ένας συνδυασμός με σοβαρές επιπτώσεις

Οι πάσχοντες από καρκίνο που πάσχουν από υπνική άπνοια, δηλαδή δυνατό ροχαλητό στη διάρκεια του ύπνου που διακόπτεται ξαφνικά και μετά ξαναρχίζει, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν περαιτέρω σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.

 

Η υπνική άπνοια στους καρκινοπαθείς σχετίζεται σύμφωνα με μελέτες με υποξία.

Πρόκειται για μία παθολογική κατάσταση κατά την οποία ολόκληρο το σώμα ή κάποιο όργανο ή ιστός, στερείται επαρκούς οξυγόνωσης.

Αυτό είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην υπνική άπνοια, αφού οι επαναλαμβανόμενες, παροδικές διακοπές της αναπνοής που την χαρακτηρίζουν οδηγούν σε παροδικά μειωμένη πρόσληψη οξυγόνου, δηλαδή σε διακοπτόμενη υποξία όπως αποκαλείται.

Στη νέα μελέτη, επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Ισπανία χρησιμοποίησαν ποντίκια για να εξετάσουν πως επηρεάζει η υποξία τους καρκινικούς όγκους του νεφρού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Αντόνι Βιλασέκα, αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, εξέθεσαν τα ζώα σε διάφορα επίπεδα οξυγόνου σαν κι αυτά που παρατηρούνται σε περίπτωση υπνικής άπνοιας.

bigstock Cancer Cell 2185852

Όπως διαπίστωσαν, η διακοπτόμενη υποξία είχε ως συνέπεια αύξηση στα προγονικά και στα ενδοθηλιακά κύτταρα των όγκων – δύο είδη κυττάρων τα οποία όταν ωριμάζουν οδηγούν στη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων, μέσω των οποίων τροφοδοτούνται οι όγκοι με αίμα και έτσι αναπτύσσονται.

Η διακοπτόμενη υποξία είχε επίσης ως συνέπεια να αυξημένη παραγωγή του επονομαζόμενου αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα (VEGF), μιας ουσίας που αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους παράγοντες αγγειογένεσης.

«Οι πάσχοντες από υπνική άπνοια συνήθως υποφέρουν από διακοπτόμενη υποξία το βράδυ», δήλωσε ο δρ Βιλασέκα στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ουρολογίας, που διεξάγεται στο Μόναχο. «Η μελέτη μας δείχνει ότι η υποξία αυτή είναι πιθανό να ευνοεί τη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων στους καρκινικούς όγκους, αυξάνοντας έτσι την τροφοδοσία τους με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά και, επομένως, την ανάπτυξή τους».

Και συνέχισε: «Ασφαλώς η έρευνά μας βρίσκεται σε αρχικά στάδια, επομένως θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για τον δυνητικό αντίκτυπο του ευρήματος στους ανθρώπους».

Επειδή, ωστόσο, η υπνική άπνοια σχετίζεται ισχυρά με πολλά άλλα δεινά (όπως η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης), καλό είναι οι πάσχοντες από αυτήν να συμβουλευθούν έναν ειδικό στον ύπνο, κατέληξε.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr