Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024
Κατανάλωση λιπαρών στην εφηβεία & καρκίνος του μαστού

Κατανάλωση λιπαρών στην εφηβεία & καρκίνος του μαστού

Η κατανάλωση λιπαρών κατά την εφηβική ηλικία επηρεάζει την πυκνότητα των μαστών και κατ’ επέκταση τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μέλλον, διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, η ποιότητα των λιπαρών που επιλέγουν οι νεαρές κοπέλες είναι αυτή που καθοδηγεί τις μεταβολές στην πυκνότητα των μαστών.

AdTech Ad

Μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά αλλά φτωχή σε υγιεινά ακόρεστα λιπαρά κατά τη διάρκεια της εφηβείας συνδέεται με αυξημένη πυκνότητα μαστών στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής, υποδεικνύουν τα νέα στοιχεία. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά σε αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

bigstock 125267195

Κορεσμένα λιπαρά βρίσκουμε κυρίως στο κόκκινο κρέας, το τυρί, του βούτυρο και άλλα γαλακτοκομικά, ενώ καλές πηγές ακόρεστων λιπαρών αποτελούν οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο και τα φυτικά έλαια.

«Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι υπάρχουν πιθανώς μακροπρόθεσμες συνέπειες στη σύνθεση των μαστών από την πρόσληψη λιπαρών στην εφηβεία», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, Seungyoun Jung, επισημαίνοντας πως πρόκειται για την πρώτη αναλυτική μελέτη που εξέτασε τη μακροπρόθεσμη επίδραση της πρόσληψης διαφόρων τύπων λιπαρών κατά την εφηβική ζωή στην πυκνότητα των μαστών.

Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν η αυξημένη πυκνότητα των μαστών αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού και μάλιστα ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται αναλογικά με την πυκνότητα. Οι γυναίκες με τους πιο πυκνούς μαστούς εκτιμάται ότι έχουν έως και τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο σε σύγκριση με γυναίκες που έχουν τους λιγότερο πυκνούς μαστούς.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο πλαίσιο της νέας μελέτης στις διατροφικές συνήθειες στην εφηβεία, αφού την περίοδο αυτή το στήθος αναπτύσσεται και αλλάζει, επομένως ο ιστός του μαστού είναι πολύ ευαίσθητος στις διάφορες επιδράσεις.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr