Πέμπτη , 4 Αύγουστος 2022
Και όμως... οι ηλεκτρονικές συσκευές μικραίνουν τις νύχτες μας

Και όμως… οι ηλεκτρονικές συσκευές μικραίνουν τις νύχτες μας

H έκφραση «κοιμάμαι με τις κότες» είναι πλέον ανύπαρκτη με τις τόσες φωτεινές οθόνες και το τεχνητό φως στο σπίτι μας, με αποτέλεσμα να χάνουμε πολύτιμες ώρες ύπνου.

Μια έρευνα που έλαβε χώρα στην Αργεντινή, μας δείχνει την επίδραση που έχει ο ηλεκτρισμός στον ύπνο μας.

Είναι η πρώτη φορά που ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Washington θέλουν να ανακαλύψουν την σχέση του τεχνητού φωτός με τις ώρες ύπνου. Για την έρευνα μελετήθηκαν δυο ιθαγενείς φυλές της Αργεντινής εκ των οποίων η μία μόνο είχε πρόσβαση στον ηλεκτρισμό. Μελέτησαν, λοιπόν, την επίδραση του ηλεκτρισμού στον ύπνο και τον χειμώνα και το καλοκαίρι. Τοποθέτησαν στον καρπό τους ένα βραχιόλι που κατέγραφε τις κινήσεις τους, καθώς επίσης κρατούσαν ημερολόγιο με τις ώρες του ύπνου τους καθ’όλη την ημέρα.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στην Journal of Biological Rhythms έδειξαν ότι αυτοί που είχαν ηλεκτρισμό κοιμόταν μια ώρα λιγότερο κατά μέσο όρο. Οι ερευνητές δίνουν την εξήγηση ότι λόγω του φωτός μπορούν να κάνουν περισσότερες δραστηριότητες άρα κοιμούνται πιο αργά.

Σύμφωνα και με προηγούμενες έρευνες έχει αποδειχτεί ότι ακόμα και ένα αναμμένο κερί σε απόσταση ενός μέτρου είναι ικανό να κρατά τον εγκέφαλό μας σε εγρήγορση.

Πηγή: onmed.gr