Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024
Κολύμπι σε παγωμένα νερά: Ποιους κινδύνους κρύβει

Κολύμπι σε παγωμένα νερά: Ποιους κινδύνους κρύβει

Αν ανήκετε στους πιο τολμηρούς που αρέσκονται σε κολύμπι σε παγωμένα νερά, τότε δείτε ποια είναι η άποψη των ειδικών και τι θα πρέπει να γνωρίζετε, προκειμένου να μην κινδυνεύσετε, ειδικά εάν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας.

Η άμεση επίδραση της ξαφνικής εμβύθισης στο ψυχρό νερό, δηλαδή κάτω των 15 βαθμών Κελσίου, μπορεί να είναι μια ασθενής, μικρής διάρκειας (2-3 λεπτών) αντανακλαστική απάντηση του οργανισμού, που ονομάζεται ψυχρό σοκ.

Η «απάντηση» αυτή περιλαμβάνει απειλητικές για τη ζωή αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιδράσεις, όπως η άμεση σύσπαση των αγγείων της επιφάνειας του σώματος, αύξηση καρδιακού ρυθμού και μεγάλη αύξηση αρτηριακής πίεσης.

Οι παραπάνω επιδράσεις, όπως εξηγούν οι γιατροί μπορεί να οδηγήσουν σε έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο ή και θάνατο από πνιγμό λόγω εισρόφησης νερού.

Ακόμη, εάν η ξαφνική εμβύθιση στο κρύο νερό δεν προκαλέσει θάνατο άμεσα, οι επιδράσεις θα επηρεάσουν την ικανότητα κολύμβησης.

Όπως χαρακτηριστικά προειδοποιούν οι ειδικοί, εάν ο οργανισμός δεν είναι κατάλληλα εκαπιδευμένος, το κολύμπι σε παγωμένα νερά μετατρέπεται σε πραγματικό τεστ κοπώσεως για τη λειτουργία της καρδιάς, με τη χαμηλή θερμοκρασία του νερού να είναι δυνατό να προκαλέσει επικίνδυνη αρρυθμία ή υπερτασική κρίση.

Συγκεκριμένα, η χαμηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με τη δραστηριότητα προκαλεί στρες στον οργανισμό.

Για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να μένουμε στο νερό μέχρι να λαχανιάσουμε. Ένα καλό, ενδεικτικό χρονικό διάστημα είναι τα 20 έως 30 λεπτά.
Σπανιότερα, το μπάνιο «σε παγωμένα νερά» μπορεί να προκαλέσει σπασμό των αρτηριών και ιδιαίτερα των στεφανιαίων αρτηριών, με επακόλουθο ακόμα και το σταμάτημα της καρδιάς.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr