Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Κολπικές πλύσεις: Δείτε ποιους κινδύνους κρύβουν

Κολπικές πλύσεις: Δείτε ποιους κινδύνους κρύβουν

Διατίθενται στην αγορά πολλά διαφορετικά προϊόντα για κολπικές πλύσεις, φαίνεται όμως πως όλα λίγο-πολύ κρύβουν κινδύνους για την υγεία της γυναίκας.

Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Environmental Health παρουσιάζει αναλυτικά γιατί πρέπει οι γυναίκες να αποφεύγουν τη μακρόχρονη χρήση αυτών των προϊόντων.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η συστηματική χρήση προϊόντων για κολπικές πλύσεις εκθέτουν τις γυναίκες σε ένα πιθανώς επικίνδυνο είδος χημικών ουσιών, γνωστές ως φθαλικές ενώσεις.

Οι ερευνητές εξέτασαν σχεδόν 800 γυναίκες ηλικίας 20 έως 49 ετών, οι οποίες είχαν παλαιότερα συμμετάσχει σε έρευνα που αφορούσε στη χρήση προϊόντων για κολπικές πλύσεις. Πραγματοποιήθηκαν αναλύσεις ούρων ώστε να ανιχνευθούν ποσότητες φθαλικού διαιθυλίου (DEP), συστατικό που χρησιμοποιείται σε αρκετά καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης.
Όσες από τις γυναίκες είχαν δηλώσει πως είχαν χρησιμοποιήσει κάποιο προϊόν για κολπικές πλύσεις κατά τον περασμένο μήνα παρουσίαζαν κατά μέσο όρο 52% μεγαλύτερες ποσότητες υποπροϊόντων του DEP στα ούρα τους. Τα επίπεδα των υποπροϊόντων ήταν σχεδόν κατά τρεις φορές μεγαλύτερα στα δείγματα από τις γυναίκες που είχαν χρησιμοποιήσει τα προϊόντα για κολπικές πλύσεις δύο ή τρεις φορές σε διάστημα ενός μήνα.

Όπως επισημαίνει η Δρ Ami Zota, μία εκ των βασικών συντακτών της νέας μελέτης, οι φθαλικές ενώσεις μπορεί να επηρεάσουν την ορμονική λειτουργία και έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Αν και η νέα μελέτη δεν παρουσιάζει κάποια σαφή σχέση αιτίας και αποτελέσματος, οι ερευνητές εκφράζουν έντονες ανησυχίες και προτρέπουν το ζήτημα να εξεταστεί περαιτέρω.

 

 

 

Πηγή: onmed.gr