Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Κολπική ξηρότητα: Πού οφείλεται και πώς θα την αντιμετωπίσετε

Κολπική ξηρότητα: Πού οφείλεται και πώς θα την αντιμετωπίσετε

Η κολπική ξηρότητα είναι ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση, όμως η ανεπαρκής λίπανση του κόλπου μπορεί να αποτελέσει ενόχληση για γυναίκες κάθε ηλικίας.

Η κολπική ξηρότητα είναι τυπική ένδειξη κολπικής ατροφίας (ατροφική κολπίτιδα), δηλαδή της φλεγμονής των τοιχωμάτων της μήτρας και της αποδυνάμωσης αυτών λόγω μείωσης στα επίπεδα των οιστρογόνων.

Τα τοιχώματα της μήτρας καλύπτονται από ένα λεπτό στρώμα υγρασίας. Όταν η γυναίκα διεγείρεται σεξουαλικά, περισσότερο αίμα ρέει προς τα γεννητικά όργανα και παράγονται κολπικά υγρά που παρέχουν επαρκή λίπανση. Ωστόσο, οι ορμονικές μεταβολές που σχετίζονται με τον κύκλο της περιόδου, τη διαδικασία της γήρανσης, τη γέννα, την εμμηνόπαυση και το θηλασμό μπορεί να επηρεάσουν αύτη τη φυσιολογική διαδικασία λίπανσης.


Συνήθεις αιτίες της κολπικής ξηρότητας είναι οι εξής:
Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, η κολπική ξηρότητα συχνά συνοδεύεται από φαγούρα στα γεννητικά όργανα, τσούξιμο ή πόνο, ήπια αιμορραγία κατά τη σεξουαλική επαφή ή συχνουρία.

– Πτώση στα επίπεδα των οιστρογόνων: Λόγω εμμηνόπαυσης ή περιεμμηνόπαυσης, γέννας, θηλασμού, ακτινοθεραπείας/ορμονοθεραπείας/χημειοθεραπείας για αντιμετώπιση καρκίνου, χειρουργικής αφαίρεσης των ωοθηκών, διαταραχών του ανοσοποιητικού.

– Σύνδρομο Sjögren: Πρόκειται για αυτοάνοση πάθηση όπου το ανοσοποιητικό επιτίθεται σε υγιείς ιστούς. Εκτός από ξηροφθαλμία και ξηροστομία, το σύνδρομο εκδηλώνεται και με κολπική ξηρότητα.

– Κολπικές πλύσεις: Ο καθαρισμός του κόλπου με ειδικά διαλύματα διαταράσσει τη φυσιολογική χημική του σύσταση και μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση φλεγμονής (κολπίτιδα). Αποτέλεσμα είναι συνήθως η ξηρότητα και ο ερεθισμός του κόλπου.

Η κολπική ξηρότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί αφού πρώτα εντοπιστεί η υποκείμενη αιτία της. Ενδεικτικά:

– Χορήγηση ειδικής κρέμας οιστρογόνων στον κόλπο (προτιμάται συνήθως από τα επιθέματα οιστρογόνων ή τα χάπια οιστρογόνων).

– Ορμονοθεραπεία για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

– Χρήση λιπαντικού χωρίς γλυκερίνη κατά τη σεξουαλική επαφή.

– Ειδικές ενυδατικές κρέμες προς ενίσχυση της φυσικής λίπανσης του κόλπου.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι η ακριβής αιτία της κολπικής ξηρότητας. Στη συνέχεια, ο ειδικός θα προτείνει τις κατάλληλες λύσεις ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες.

 

Πηγή: onmed.gr