Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
8 περιπτώσεις που το sex γίνεται... διαστροφή

8 περιπτώσεις που το sex γίνεται… διαστροφή

Πότε το σεξ ξεφεύγει από το «φυσιολογικό»; Τι επιτρέπεται και τι όχι; Πού τοποθετούνται τα όρια και πότε μετατρέπεται σε διαστροφή;

Τα άτομα με διαστροφή ή σεξουαλική παρέκκλιση διεγείρονται από συμπεριφορές, αντικείμενα, εικόνες, φαντασιώσεις που «ξεφεύγουν» από τις συνηθισμένες (π.χ. βίαιη συμπεριφορά, μαζοχισμός, σαδισμός, αντικείμενα φετίχ) και που στους άλλους ανθρώπους φαίνονται παράξενες, ενοχλητικές ή αποκρουστικές.

Οι διαστροφές εμφανίζονται κυρίως στους άνδρες και ξεκινούν συνήθως από την προεφηβική και εφηβική ηλικία, ενώ μπορεί να συνυπάρχουν με κάποια άλλη ψυχολογική διαταραχή.

Φετιχισμός: το άτομο για να ερεθιστεί χρειάζεται απαραίτητα να αγγίζει, να χαϊδεύει, να μυρίζει ένα αντικείμενο. Τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα φετίχ είναι τα παπούτσια, οι μπότες, οι κάλτσες, τα καλσόν, τα δερμάτινα ρούχα, τα εσώρουχα, οι δονητές κ.ά. Ο άνδρας ζητάει επίμονα να υπάρχει το αντικείμενο φετίχ του, το οποίο αν λείπει δεν καταφέρνει να έχει σεξουαλική διέγερση άρα και καλή στυτική λειτουργία.

Ηδονοβλεψία: υπάρχει μια εμμονή στην παρακολούθηση άλλων ατόμων γυμνών ή που έρχονται σε σεξουαλική συνεύρεση. Η παρακολούθηση αυτή μπορεί να αφορά και τις ταινίες πορνό που καταλήγουν ως εθισμός μέσα από τις οποίες υπάρχει αυνανισμός και εκσπερμάτιση.

Μεροφιλία: ο άνδρας εστιάζει με αποκλειστικότητα και εμμονή σε συγκεκριμένα σημεία του γυναικείου σώματος, όπως είναι το στήθος, οι γάμπες, τα πόδια, τα δάκτυλα κ.ά. Σε περίπτωση που ο άνδρας δεν αγγίξει ή δεν φαντασιωθεί το συγκεκριμένο τμήμα του σώματος δεν μπορεί να καταφέρει να αποκτήσει στύση ικανή για την ολοκλήρωση της σεξουαλικής επαφής.

Επιδειξιμανία: η επίδειξη των γεννητικών οργών σε μια ανυποψίαστη γυναίκα έχει σαν στόχο να την ξαφνιάσει ή να την σοκάρει. Ο επιδειξίας παρατηρεί την αντίδραση που είναι συνήθως φόβος, έκπληξη, αηδία και στη συνέχεια τη χρησιμοποιεί σαν διεγερτική φαντασίωση για να φτάσει στην εκσπερμάτιση μέσω του αυνανισμού.

Εφαψιομανία: συμβαίνει σε καταστάσεις και χώρους με πολύ κόσμο, στα μέσα μαζικής μεταφοράς (π.χ. λεωφορεία, μετρό) όπου το άτομο τρίβει και διεγείρει τα γεννητικά του όργανα στο σώμα μιας γυναίκας.

Μαζοχισμός: σεξουαλικές φαντασιώσεις και συμπεριφορές όπου το άτομο ταπεινώνεται, δέρνεται, δένεται, βασανίζεται (στη φαντασία ή στην πράξη) με στόχο να υποφέρει και να νιώσει πόνο.

Σαδισμός: σεξουαλικές φαντασιώσεις και συμπεριφορές που σκοπεύουν στο να προκαλέσουν σωματικό ή ψυχολογικό πόνο σε ένα άλλο άτομο, το οποίο, είτε συμφωνεί, είτε όχι. Η διαστροφική αυτή συμπεριφορά μπορεί να προκαλέσει κακώσεις, τραυματισμούς και σοβαρές σωματικές βλάβες.

Παρενδυσία: ο άνδρας φοράει γυναικεία ρούχα, συμπεριφορά που του προκαλεί έντονη σεξουαλική διέγερση για να έχει σεξουαλική επαφή ή αυνανισμό. Ενώ φαίνεται για μια ομοφυλοφιλική συμπεριφορά, οι άνδρες με παρενδυσία είναι κυρίως ετεροφυλόφιλοι.

Πηγή: onmed.gr