Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Long Covid: Το φάρμακο της Pfizer που δίνει ελπίδες για θεραπεία του συνδρόμου

Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από δύο ασθενείς που βρήκαν ανακούφιση από το σύνδρομο Long Covid με ένα αντιικό φάρμακο της Pfizer.

Οι αναφορές των δύο ασθενών, αλλά και μιας ερευνήτριας που δοκίμασε το φάρμακο Paxlovid της Pfizer στον εαυτό της, παρέχουν ενδιαφέροντα στοιχεία για κλινικές δοκιμές που ενδεχομένως να βοηθήσουν όσους υποφέρουν από την εξουθενωτική κατάσταση που προκαλεί το σύνδρομο Long Covid.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι τα συμπτώματα της χρόνιας κόπωσης, που την έκαναν να νιώθει «σαν να τη χτύπησε φορτηγό», εξαφανίστηκαν λίγο μετά τη λήψη από του στόματος θεραπείας με δύο χάπια.

Τι είναι το σύνδρομο Long Covid

Το Long COVID είναι μια διαφαινόμενη κρίση υγείας, που εκτιμάται ότι επηρεάζει έως και το 30% των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Μπορεί να διαρκέσει για μήνες, καθιστώντας πολλούς ανθρώπους ανίκανους να εργαστούν. Περισσότερα από 200 συμπτώματα έχουν συσχετιστεί με την πάθηση, συμπεριλαμβανομένου του πόνου, της κόπωσης, της «ομίχλης του νου», της δυσκολίας στην αναπνοή και της εξάντλησης μετά από ελάχιστη σωματική δραστηριότητα.

Ο Δρ. Στίβεν Ντικς, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (USSF) και ειδικός στην έρευνα για τη θεραπεία του HIV, είπε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες τείνουν να μη λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις μελέτες με έναν ασθενή. Σημειώνει, ωστόσο, ότι τέτοιες περιπτώσεις έχουν βοηθήσει στην έρευνα για τη θεραπεία του HIV και ο Ντικς πιστεύει ότι αυτές οι περιπτώσεις με το Paxlovid θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο για το Long Covid.

«Αυτό παρέχει πραγματικά ισχυρές ενδείξεις ότι πρέπει να μελετήσουμε την αντιική θεραπεία σε αυτό το πλαίσιο το συντομότερο δυνατό», είπε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι έχει ακούσει για μια ακόμη περίπτωση στο UCSF, που δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας και στην οποία τα συμπτώματα ενός ασθενούς με Long Covid υποχώρησαν μετά τη λήψη του Paxlovid.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αυτές οι περιπτώσεις είναι «μόνο για τη δημιουργία θεωριών» και όχι απόδειξη ότι το φάρμακο προκάλεσε ανακούφιση από τα παρατεταμένα συμπτώματα. Ωστόσο, υποστηρίζουν μια θεωρία που αναφέρει ότι η Long Covid μπορεί να προκαλείται από τον ιό που παραμένει σε μέρη του σώματος για μήνες, επηρεάζοντας την καθημερινή ζωή των ασθενών πολύ μετά την εξαφάνιση των οξέων συμπτωμάτων.

Τα πιο αξιόπιστα στοιχεία μέχρι στιγμής προέρχονται από μια μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH) της Αμερικής, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης και στην οποία οι ερευνητές διεξήγαγαν αυτοψίες σε 44 άτομα που πέθαναν από COVID-19 ή άλλη αιτία αλλά είχαν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2. Βρήκαν, λοιπόν, εκτεταμένη μόλυνση σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, που μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από επτά μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Τι λέει η Pfizer για το φάρμακο που ελπίζει ότι θα θεραπεύσει το Long Covid

Το Paxlovid, το οποίο συνδυάζει ένα νέο χάπι της Pfizer με την παλιά αντιική ουσία ριτοναβίρη, έχει εγκριθεί προς το παρόν για χρήση τις πρώτες ημέρες της λοίμωξης από COVID-19 με στόχο την πρόληψη σοβαρής νόσου σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Ο εκπρόσωπος της Pfizer, Κιτ Λόγκλεϊ, είπε ότι η εταιρεία δεν έχει εκπονήσει μακροχρόνιες μελέτες για τον COVID και δεν σχολίασε εάν θα προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Η φαρμακοβιομηχανία πραγματοποιεί δύο μεγάλες κλινικές δοκιμές που εξετάζουνεάν το Paxlovid μπορεί να αποτρέψει την αρχική μόλυνση από την COVID-19. Αυτό «μπορεί να μας παρέχει σχετικά δεδομένα που θα βοηθήσουν στην ενημέρωση των μελλοντικών μελετών», είπε ο Λόγκλεϊ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ασθενείς που υποφέρουν εδώ και μήνες απογοητεύονται όλο και περισσότεροι από την έλλειψη φαρμακευτικής έρευνας για την κατάστασή τους. Πράγματι, υπάρχουν λιγότερες από 20 κλινικές δοκιμές που διεξάγονται από μεμονωμένους ερευνητές ή μικρές φαρμακευτικές εταιρείες, προκειμένου να δοκιμάσουν θεραπείες για Long Covid, και μόνο λίγες από αυτές έχουν ξεπεράσει τα πρώιμα στάδια, σύμφωνα με μια επισκόπηση του Reuters.


Πηγή