Παρασκευή , 16 Σεπτέμβριος 2022
Μία ασπιρίνη την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα;

Μία ασπιρίνη την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα;

Έχει αποδειχθεί ότι η λήψη ασπιρίνης σε καθημερινή βάση μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Θα πρέπει λοιπόν όλοι να παίρνουμε καθημερινά ασπιρίνη;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι αρκετά πολύπλοκη. Επιβάλλεται πρώτα να γίνει αξιολόγηση της γενικής κατάστασης της υγείας του ατόμου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Mayo Clinic, θα πρέπει να παίρνετε καθημερινά ασπιρίνη μόνο αν το έχει συστήσει ο γιατρός σας.

Εάν έχετε πάθει στο παρελθόν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, είναι πολύ πιθανό ο γιατρός να προτείνει να παίρνετε καθημερινά ασπιρίνη.

Ωστόσο, η πρακτική αυτή δεν είναι ενδεδειγμένη εάν πάσχετε από αλλεργίες ή έχετε ιστορικό αιμορραγίας.

Εάν ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου για πρώτο έμφραγμα, ο γιατρός μπορεί να προτείνει την καθημερινή λήψη ασπιρίνης, αφού όμως σταθμίσει πιθανά οφέλη και πιθανούς κινδύνους.

Δεν πρέπει να αρχίσετε να παίρνετε καθημερινά ασπιρίνη εάν δεν το έχει προτείνει ο γιατρός σας.

Η ασπιρίνη είναι ασφαλής για τους περισσότερους ενήλικες όταν λαμβάνεται σποραδικά με στόχο την αντιμετώπιση του πονοκεφάλου, του πυρετού ή του πόνου σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, όμως η καθημερινή λήψη ασπιρίνης μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες, όπως η εσωτερική αιμορραγία, για ορισμένες υπο-ομάδες του πληθυσμού.

 

 

Πηγή: onmed.gr