Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024
Mυκητίαση ή μονιλίαση ή καντιντίαση του στόματος (Oral candidiasis)

Mυκητίαση ή μονιλίαση ή καντιντίαση του στόματος (Oral candidiasis)

Η  μυκητίαση ή μονιλίαση ή καντιντίαση του στόματος οφείλεται στον μύκητα candida albicans ο οποίος βρίσκεται φυσιολογικά μέσα στο στόμα σε μικρές ποσότητες χωρίς να προκαλεί πρόβλημα. Όταν υπάρχει ελαττωμένη αντίσταση του οργανισμού ο μύκητας πολλαπλασιάζεται και προκαλεί νόσο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί από κατάχρηση αντιβιοτικών.
Ο καθένας μπορεί να νοσήσει από μυκητίαση αλλά είναι συχνότερη σε βρέφη και μικρά παιδιά, ηλικιωμένους, έγκυες γυναίκες, άτομα με εξασθενημένη άμυνα του οργανισμού, διαβητικούς, καρκινοπαθείς, ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ή κορτικοστεροειδή, στην ξηροστομία και σε άτομα με τεχνητές οδοντοστοιχίες που δεν καθαρίζονται.
Η νόσος εμφανίζεται συνήθως στην υπερώα, στη γλώσσα, στα χείλη και στις παρειές αλλά μπορεί να επεκταθεί παντού.
Μονιλίαση στα χείλη
Μονιλίαση στην υπερώα
Μονιλίαση στη γλώσσα
 Εμφανίζονται λευκές με μικρό μέγεθος μαλακές πλάκες που μοιάζουν με πήγμα γάλακτος. Είναι εύκολο να απομακρυνθούν με μία π.χ. γάζα και αυτό είναι το χαρακτηριστικό τους γνώρισμα σε σχέση με άλλες λευκές βλάβες στο στόμα. Τότε εκτίθεται ο βλεννογόνος που είναι πιο κόκκινος και πονά.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα είναι ήπια και είναι
– πόνος,
– αίσθημα καύσου,
– δυσφαγία και
– δυσκαταποσία.

Η νόσος είναι μεταδοτική και εμφανίζεται στον γαστρεντερικό σωλήνα,  στον κόλπο στο δέρμα  κατά συνέπεια χρειάζεται προσοχή.
Στα βρέφη η πιπίλα πρέπει να αντικαθίσταται μετά την αποδρομή της νόσου, ενώ αν θηλάζουν χρειάζεται προσοχή διότι μπορεί να μεταδώσουν τη μόλυνση στη μητέρα τους.
Μονιλίαση στη γλώσσα βρέφους
Οι φέροντες οδοντοστοιχία πρέπει να την καθαρίζουν καλά.
Θεραπεία
Θεραπεύεται κατά περίπτωση με εναιωρήματα νυστατίνης (4 φορές την ημέρα για μία εβδομάδα) ή με δισκία κετοκοναζόλης (ένα δισκίο ημερησίως για 7-10 ημέρες).

Πηγή: medlabgr.blogspot.com