Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Μήπως πάσχεις από φωτοευαισθησία;

Μήπως πάσχεις από φωτοευαισθησία;

Η φωτοευαισθησία είναι η έντονη αντίδραση του δέρματος στο φως και την ηλιακή ακτινοβολία.

Το δέρμα κοκκινίζει ακόμη και μετά από σύντομη παραμονή στον ήλιο και μπορεί να παρατηρήσετε εξανθήματα, δυσχρωμίες και φουσκάλες.

Αίτια

Δύο είναι οι βασικές αιτίες της φωτοευαισθησίας.

-Η πρώτη σχετίζεται με αντίδραση του δέρματος σε αυτοάνοση πάθηση.

-Η δεύτερη είναι η χρήση συγκεκριμένων ουσιών που σε συνδυασμό με την έκθεση σε ήλιο ενεργοποιούν την αντίδραση.

Τέτοιες βρίσκονται σε αρώματα και βαφές, ενώ ανάλογες αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσει η επαφή με ουσίες και φυτά όπως τα τεχνητά γλυκαντικά, οι αντιρυτιδικές κρέμες και τα after-shaves, τα αντιβακτηριακά σαπούνια, τα απορρυπαντικά, οι κρέμες λεύκανσης δέρματος, τα σαμπουάν που περιέχουν λιθανθρακόπισσα, οι αντηλιακές κρέμες με PABA, ορισμένα φυτά και φρούτα όπως το κίτρο, ο μαϊντανός, το σέλινο, τα καρότα και τα σύκα, καθώς και κάποια φάρμακα.

Συμπτώματα

Άμεσα ή και μία ημέρα μετά την αλληλεπίδραση των ουσιών με το ηλιακό φως, το δέρμα γίνεται κόκκινο, αποκτά εξανθήματα, κηλίδες αποχρωματισμού, φουσκάλες ή οίδημα, τα οποία μπορούν να επεκταθούν και να προκαλούν κνησμό.

Η αντίδραση μπορεί να πάρει ακόμη και τη μορφή εγκαύματος ή φλεγμονής με κοκκίνισμα και φουσκάλες.

Αντιμετώπιση

Αν μετά τη χρήση κάποιων από τα παραπάνω, παρατηρήσετε αντιδράσεις στο δέρμα σας, θα πρέπει κατ’ αρχήν να πάρετε προληπτικά μέτρα.
-Μην κάθεστε στον ήλιο ή σε σολάριουμ.
-Χρησιμοποιείτε αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας.
-Καλύψτε το σώμα σας με δροσερά ρούχα.
Συνήθως, τα συμπτώματα υποχωρούν εντός μίας εβδομάδας, αν όμως η αντίδραση είναι έντονη, πρέπει να επισκεφθείτε δερματολόγο για να σας χορηγήσει ειδική αλοιφή ή φάρμακα που καταστέλλουν την αλλεργική αντίδραση.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr