Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Νέα έρευνα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Νέα έρευνα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Τι δείχνει σε σχέση με τα κανονικά

Τα πάνω κάτω σε όσους καπνίζουν ηλεκτρονικό τσιγάρο έρχεται να φέρει μια νέα έρευνα που διεξήχθη στην Αμερική. Εκεί που όσοι ήθελαν είτε να κόψουν το κανονικό τσιγάρο, είτε να καπνίσουν κάτι που να προκαλεί λιγότερο κακό στον οργανισμό, πλέον οι επιστήμονες τους κάνουν… συντρίμμια κάθε ελπίδα.

Αποδεικνύουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι περισσότερο επιβλαβές απ’ ότι νόμιζαν τελικά. Ο λόγος; Όπως αναφέρεται περιέχει υψηλότερα επίπεδα συγκεκριμένων τοξινών σε σχέση με το κανονικό τσιγάρο. Συγκεκριμένα έχει μέσα χρώμιο, το οποίο είναι ιδιαίτερα τοξικό, αλλά και τέσσερις φορές περισσότερο νικέλιο από τον καπνό. Το… καλό δεν σταματά εκεί όμως καθώς βρέθηκε ότι περιέχει και μόλυβδο, αλλά και ψευδάργυρο, καθώς και άλλα τοξικά μέταλλα, αν και σε χαμηλότερα επίπεδα απ’ ότι τα τσιγάρα.

Αυτά έδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια. Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Σιούτας, που συμμετέχει στην ομάδα που διεξήγαγε τη μελέτη, εξήγησε ότι τα ανεβασμένα επίπεδα τοξικών μετάλλων που βρέθηκαν στα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ανησυχητικά, αν και η έρευνα απέδειξε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο παραμένει λιγότερο επιβλαβές από το παραδοσιακό. «Παρόλα αυτά τα επίπεδα νικελίου και χρωμίου μας ανησυχούν», όπως αναφέρει η Daily Mail. Παράλληλα, αποδεικνύουν ότι δεν είναι ακίνδυνο, όπως θέλουν να πιστεύουν κάποιοι.

Την ίδια ώρα και μετά τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε να απαγορευτεί το κάπνισμα ηλεκτρονικών τσιγάρων σε εσωτερικούς χώρους και να σταματήσει η διαφήμιση έως ότου η βιομηχανία παρουσιάσει αντίθετα στοιχεία. Παράλληλα, η Βρετανική Ιατρική Ένωση ζήτησε αυστηρότερη επιτήρηση έτσι ώστε να μη γίνεται χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων από ανήλικους, όπως ανέφερε στο Forbes μέλος του συμβουλίου της.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έρευνα του BBC αποκάλυψε ότι μια μάρκα ηλεκτρονικών τσιγάρων –που πωλείται στη Βρετανία- περιέχει το τοξικό χημικό dialectyl, το οποίο όταν εισπνέεται μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες των πνευμόνων. Το συγκεκριμένο υγρό χημικό δίνει τη γεύση butterscotch στον καπνό.

 

Πηγή: newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση