Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Νέα έρευνα συσχετίζει το φως τη νύχτα με τον καρκίνο – Ποιες είναι οι συστάσεις των ειδικών

Νέα έρευνα συσχετίζει το φως τη νύχτα με τον καρκίνο – Ποιες είναι οι συστάσεις των ειδικών

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Philosophical Transactions B», την οποία εκδίδει η Royal Society (Εθνική Ακαδημία Επιστήμης της Βρετανίας) προειδοποιεί για τους τεράστιους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία μας από τον τεχνητό φωτισμό των δρόμων και των σπιτιών, τη νύχτα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης, τον δρ. Ρίτσαρντ Στήβενς, καθηγητή Υγείας της Κοινότητας στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ (UConn), το βιολογικό ρολόι του ανθρώπινου οργανισμού έχει εξελιχθεί για να προσαρμόζεται στη φυσική διακύμανση του φωτός, στη διάρκεια του 24ωρου.

Η παραγωγή των ορμονών, δηλαδή, η εργασία των γονιδίων, η σωματική θερμοκρασία και ο μεταβολισμός μας ακολουθούν το ωράριο που επιβάλλει ο ήλιος.

Το πρόβλημα όμως προκαλείται από τον τεχνητό φωτισμό, που παραβιάζει αυτή την αλληλουχία και μπορεί να διαταράξει τον οργανισμό.

Ο δρ. Στήβενς προειδοποιεί, λοιπόν, ότι όσοι θέλουν να προστατευθούν από νοσήματα όπως ο καρκίνος, θα πρέπει να μάθουν να κοιμούνται χωρίς φως τη νύχτα και με τα κινητά τους μακριά από το υπνοδωμάτιο.

Παράλληλα, θα πρέπει να μάθουν να προσαρμόζονται στο ημίφως, ακολουθώντας τον φυσικό φωτισμό της ημέρας, όπου αυτό είναι εφικτό φυσικά, ώστε ο οργανισμός να προετοιμάζεται για τον βραδινό ύπνο.

Προγενέστερες επιστημονικές μελέτες, έχουν συσχετίσει μακροπρόθεσμα τις διαταραχές του βιολογικού ρολογιού και με άλλα προβλήματα υγείας εκτός του καρκίνου, όπως ο διαβήτης, η κατάθλιψη, ακόμα και η παχυσαρκία.

Τι θα πρέπει να κάνουμε

Προκειμένου να μειώσουμε τις πιθανότητες κινδύνου, ο δρ Στήβενς συνιστά όχι μόνο να κλείνουμε τα πατζούρια το βράδυ, αλλά να απομακρύνουμε από το υπνοδωμάτιο τα φώτα νυκτός, τα τάμπλετ, τα κινητά και οτιδήποτε εκπέμπει μπλε φως, το οποίο είναι πιο επιβλαβές για τον οργανισμό.

Ιδιαίτερα ευάλωτα, μάλιστα, προέκυψε ότι είναι τα μικρά παιδιά και ιδιαίτερα τα μωρά.

Σημειώνεται ότι οι συστάσεις του δρ. Στήβενς συμφωνούν με αρκετές μελέτες που τα τελευταία έτη συσχετίζουν το νυχτερινό φως με πολυάριθμα προβλήματα υγείας.

 

Πηγή: onmed.gr