Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Νέα μελέτη: Με 16 διαφορετικές μορφές καρκίνου συνδέεται το Πάρκινσον

Νέα μελέτη: Με 16 διαφορετικές μορφές καρκίνου συνδέεται το Πάρκινσον

Μελέτη που εκπονήθηκε στην Ταϊβάν και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Oncology υποδεικνύει πως η νόσος Πάρκινσον συνδέεται πιθανώς με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και συγκεκριμένα με 16 διαφορετικές μορφές της νόσου. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη στο είδος της που πραγματοποιείται στην Ανατολική Ασία, καθώς τα διαθέσιμα δεδομένα που αφορούν στη σχέση των δύο ασθενειών προέρχονται κυρίως από κράτη της Δύσης.

Τα τελευταία 50 χρόνια, πάνω από 25 μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί προκειμένου να εξεταστεί η πιθανή σχέση μεταξύ Πάρκινσον και καρκίνου. Οι περισσότερες από αυτές έχουν υποδείξει ότι η νόσος Πάρκινσον όχι μόνο δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου αλλά μάλιστα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες μελλοντικής διάγνωσης για καρκίνο.

Ωστόσο, οι ερευνητές από την Ταϊβάν επανεξέτασαν τη σχέση Πάρκινσον και καρκίνου και εντόπισαν κοινούς γενετικούς δείκτες που μπορεί να επηρεάσουν τις πιθανότητες εμφάνισης και των δύο ασθενειών.

Με τον Δρ Pan-Chyr επικεφαλής, οι ερευνητές από το Εθνικό Κολλέγιο Ιατρικής της Ταϊβάν ανέλυσαν στοιχεία από την Εθνική Βάση Δεδομένων Ιατρικής Κάλυψης της χώρας (NHIRD), στοιχεία που αφορούσαν συνολικά σε 62.023 ανθρώπους που έλαβαν διάγνωση για Πάρκινσον μεταξύ 2004 και 2010 και σε 124.064 ανθρώπους που δεν έπασχαν από τη νευροεκφυλιστική νόσο (ομάδα ελέγχου).

Αυξημένος φάνηκε να είναι συνολικά ο κίνδυνος για 16 διαφορετικές μορφές καρκίνου. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, η διάγνωση για Πάρκινσον αυξάνει ενδεχομένως τον κίνδυνο μελανώματος και καρκίνου του προστάτη κατά 1,95 και 1,71 φορές αντίστοιχα, σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό. Αυξημένος ήταν επίσης ο κίνδυνος για κακοήθη όγκο στον εγκέφαλο, καρκίνο του γαστρεντερικού, καρκίνο του πνεύμονα, καρκίνο του ουροποιητικού, λευχαιμία/λέμφωμα κ.α. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών ή του θυρεοειδούς για τους ασθενείς με Πάρκινσον.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μελέτη τους είχε ορισμένους περιορισμούς, όπως το γεγονός ότι δεν έλαβαν υπ’ όψιν κάποιους από τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, όπως η έκθεση σε εντομοκτόνα και παρασιτοκτόνα. Δηλώνουν, ωστόσο, ότι, αφού τα ευρήματά τους είναι αντίθετα με αυτά των περισσότερων μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη, πιθανώς η εθνικότητα και οι περιβαλλοντικές συνθήκες παίζουν σημαντικό ρόλο στις υπό μελέτη παθογένειες.

Πηγή: onmed.gr