Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Νέα συσκευή θα επιτρέπει σε κωφούς να ακούν με τη γλώσσα

Νέα συσκευή θα επιτρέπει σε κωφούς να ακούν με τη γλώσσα

Θα στέλνει ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο

Τα κοχλιακά εμφυτεύματα έχουν αποδειχθεί αρκετά επιτυχή στην αποκατάσταση της ακοής σε κωφούς ασθενείς, όμως η χειρουργική επέμβαση είναι επεμβατική, ακριβή και δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς.

Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρει δημοσίευμα του βρετανικού Telegraph, μια ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο στις ΗΠΑ εργάζονται επάνω στη δημιουργία μιας συσκευής, η οποία θα επιτρέπει σε κωφούς ασθενείς να «ακούν» ακουμπώντας απλά μια μικρή συσκευή στη γλώσσα τους.

«Θα είναι μια πολύ πιο απλή διαδικασία απ’ ό,τι μια χειρουργική επέμβαση και πιστεύουμε ότι θα είναι πολύ πιο φτηνή επιλογή από τα κοχλιακά εμφυτεύματα» δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του πανεπιστημίου John Williams.

«Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε είναι μια άλλη μορφή αισθητηριακής υποκατάστασης. Τα κοχλιακά εμφυτεύματα είναι πολύ αποτελεσματικά και έχουν μεταμορφώσει τις ζωές πολλών ανθρώπων, ωστόσο δεν είναι κατάλληλα για όλους. Πιστεύουμε ότι η δική μας συσκευή θα είναι το ίδιο αποτελεσματική, όμως θα απευθύνεται σε πολύ περισσότερους ανθρώπους και με μικρότερο κόστος» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο καθηγητής Williams έχει περάσει μεγάλο μέρος της σταδιοδρομίας του αναπτύσσοντας ηλεκτρικά συστήματα πρόωσης για διαστημικά σκάφη και ως εκ τούτου έχει εκτεθεί σε πολύ ισχυρές συσκευές κενού, που χρησιμοποιούνται για την προσομοίωση συνθηκών έξω από την ατμόσφαιρά μας, κάτι που οδήγησε στην εμφάνιση εμβοών. Έτσι, όταν διάβασε για τα κοχλιακά εμφυτεύματα αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική του, λιγότερο επεμβατική εκδοχή.

Τα κοχλιακά εμφυτεύματα παίρνουν ήχους έξω από το σώμα, τους μετατρέπουν σε ηλεκτρικά σήματα και τα μεταδίδουν απ’ ευθείας στο ακουστικό νεύρο. Η νέα συσκευή που θα χρησιμοποιεί τη γλώσσα θα λειτουργεί με έναν παρόμοιο τρόπο, παίρνοντας ήχους από ένα ακουστικό μικρόφωνο τους οποίους θα στέλνει στο στόμα μέσω Bluetooth, μεταδίδοντας στη συνέχεια το σήμα στα ευαίσθητα νεύρα που βρίσκονται στη γλώσσα.

Ο Dr Williams και οι συνεργάτες του, όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, έχουν περάσει ένα χρόνο δοκιμάζοντας διάφορα πρωτότυπα. Πρόσφατα κατέθεσαν προσωρινό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και ξεκίνησαν μια εταιρεία για να το διακινήσουν στην αγορά. Το πρωτότυπο που έχουν τώρα στα χέρια τους είναι μια μεγάλη συσκευή, όμως οι ερευνητές πιστεύουν ότι τελικά θα καταφέρουν να το «χωρέσουν» σε μια μικροσκοπική μονάδα, που θα μπορεί να «φοριέται», χωρίς να φαίνεται, μέσα στο στόμα.

Πηγή: newsbeast.gr