Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024
Νεφροκυτταρικός καρκίνος: Η διατροφή που αυξάνει τον κίνδυνο

Νεφροκυτταρικός καρκίνος: Η διατροφή που αυξάνει τον κίνδυνο

Ο νεφροκυτταρικός καρκίνος είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου των νεφρών και εμφανίζει ανοδική τάση τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι επιστήμονες αποδίδουν την τάση αυτή εν μέρει στη δυτική διατροφή, κυρίως στη μεγάλη κατανάλωση προϊόντων κρέατος.

Οι ερευνητές του Αντικαρκινικού Κέντρου MD Anderson στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, με επικεφαλής την Δρ Στέφανι Μελκονιαν, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 660 ασθενείς με νεφροκυτταρικό καρκίνο και 700 υγιή άτομα, συσχετίζοντας τη διατροφή με τον κίνδυνο εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, η αυξημένη κατανάλωση κρέατος και ειδικά του μεγειρεμένου σε υψηλές θερμοκρασίες, συνεπαγόνταν και αυξημένο κίνδυνο νεφροκυτταρικού καρκίνου.

bigstock Assorted delicious grilled mea 91112675

Οι ασθενείς που είχαν νοσήσει ανάφεραν μεγαλύτερη κατανάλωση κόκκινου και λευκού κρέατος, κυρίως ψητού και τηγανητού, συγκριτικά με τα υγιή άτομα.

Επιπλέον, τα άτομα που ήταν φορείς μετάλλαξης στο γονίδιο ITPR2, το οποίο ήδη έχει συσχετιστεί με τον καρκίνο των νεφρών, ήταν πιο ευάλωτοι στις συνέπειες από τις διατροφικές συνήθειές τους.

Η Δρ Μελκονιαν σημειώνει ότι η συνετή κατανάλωση κρέατος, καθώς και η αποφυγή κρεατικών που έχουν μαγειρευθεί σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Cancer.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr