Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024
Ο αρχαίος ιός που... ζει ανάμεσά μας

Ο αρχαίος ιός που… ζει ανάμεσά μας

Τον έχει ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν προηγουμένως άγνωστο ιό, ο οποίος συνδέεται με την παχυσαρκία και το διαβήτη και ο οποίος -όπως αναφέρουν οι ειδικοί- ζει στο εντερικό σύστημα του μισού παγκόσμιου πληθυσμού.

Ο ιός ονομάζεται crAssphage και μολύνει έναν από τους πιο κοινούς τύπους βακτηρίων στο έντερο (bacteroidetes).

Οι ερευνητές παρατήρησαν για πρώτη φορά τον ιό σε μια προσομοίωση σε υπολογιστή και στη συνέχεια βρήκαν ότι ήταν παρών σε πάνω από τους μισούς ανθρώπους που εξέτασαν.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Communications από τον καθηγητή βιοπληροφορικής στο πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, Ρόμπερτ Έντουαρντς, ενώ όπως αναφέρει η Daily Mail η ανακάλυψη αυτή έγινε τυχαία στο πλαίσιο μελέτης των αποτελεσμάτων προηγούμενων ερευνών γύρω από ιούς που ενδημούν στο έντερο.

«Έχουμε μια βιολογική απόδειξη ότι ο ιός που βρήκαμε με τον υπολογιστή υπάρχει όντως σε δείγματα που έχουν ληφθεί από ανθρώπους» ανέφερε η ερευνητική ομάδα.

Επρόκειτο για ένα νέο ιό, που περίπου οι μισοί άνθρωποι που περιλήφθηκαν στο δείγμα τον είχαν στο σώμα τους και κανείς από αυτούς δεν το γνώριζε.

«Δεν είναι ασυνήθιστο να βρεθεί ένας νέος ιός όταν κανείς ψάχνει γι’ αυτό, αλλά είναι πολύ ασυνήθιστο να βρει κανείς ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι τον έχουν από κοινού. Το γεγονός ότι δεν είχε εντοπιστεί για τόσο πολύ καιρό είναι πολύ παράξενο» είπε ο Έντουαρντς.

Το γεγονός ότι είναι τόσο διαδεδομένος υποδηλώνει ότι ενδεχομένως να μην είναι ένας νέος ιός.

«Τον έχουμε βρει σε κάθε πληθυσμό που έχουμε μελετήσει. Απ’ ό,τι είμαστε σε θέση να πούμε τώρα, είναι τόσο παλιός όσο και οι άνθρωποι» πρόσθεσε ο καθηγητής.

Ο ίδιος και η ερευνητική του ομάδα ονόμασαν τον ιό crAssphage από το λογισμικό που χρησιμοποίησαν για να τον ανακαλύψουν.

Είναι άγνωστο το πώς μεταδίδεται ο ιός, όμως το γεγονός ότι δε βρέθηκε στα δείγματα κοπράνων σε πολύ μικρά βρέφη υποδηλώνει ότι δεν περνά από τη μητέρα στο παιδί, αλλά ότι αποκτάται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.

Πηγή: newsbeast.gr