Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024
Ο υπολογιστής και το κινητό «κλέβουν» ώρες από τον ύπνο

Ο υπολογιστής και το κινητό «κλέβουν» ώρες από τον ύπνο

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, αφιερώνουν περισσότερο χρόνο μέσα στην ημέρα σε αυτά παρά στον ύπνο τους, όπως αποκάλυψε νέα μελέτη.

Οι άνθρωποι κοιμούνται κατά μέσο όρο 8 ώρες και 21 λεπτά την ημέρα, αλλά δαπανούν κατά μέσο όρο 8 ώρες και 41 λεπτά χρησιμοποιώντας διάφορες συσκευές πολυμέσων. Η πλειοψηφία (81%) των χρηστών των smartphones έχουν τα τηλέφωνά τους σε λειτουργία όλη την ώρα, ακόμη και στο κρεβάτι, είπαν οι ερευνητές, ενώ τέσσερις στους δέκα ενήλικες και εφήβους ανέφεραν ότι ελέγχουν το κινητό τους ακόμα και όταν ξυπνούν μέσα στη νύχτα.

Η έρευνα που διεξήχθη από την εταιρεία Silentnight, έδειξε επίσης ότι το 51% των συμμετεχόντων δαπανούσαν περισσότερο χρόνο το πρωί στο κινητό ή τον υπολογοστή παρά στο να φάνε πρωινό ή να ετοιμαστούν για την δουλειά.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι με την πάροδο του χρόνου, η συνεχής έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και στην αύξηση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, υπέρτασης και διαβήτη. Επίσης η έλλειψη ύπνου μπορεί να κάνει ένα άτομο πιο επιρρεπές σε προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως άγχος και κατάθλιψη, και μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι καλό θα ήταν να απενεργοποιούμε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές τουλάχιστον 60-90 λεπτά πριν πάμε για ύπνο, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στον εγκέφαλο για να ηρεμήσει.

 

Πηγή: onmed.gr