Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Ο καφές κάνει καλό στο ήπαρ

Ο καφές κάνει καλό στο ήπαρ

Ευεργετικές οι επιδράσεις και της «ντεκαφεϊνέ» εκδοχής του

Ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής υποστηρίζουν, ότι όσοι πίνουν τρεις (ή και παραπάνω) κούπες καφέ την ημέρα, ανεξάρτητα από την περιεκτικότητα σε καφεΐνη, εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα ανωμαλιών στα ηπατικά ένζυμα, τα οποία αποτελούν σημάδι κατεστραμμένων κυττάρων του ήπατος.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, επειδή οι πολύ μεγάλες ποσότητες καφεΐνης θα μπορούσαν να αποδειχθούν και βλαβερές για την υγεία του οργανισμού, οι ειδικοί αναφέρουν ότι η «ντεκαφεϊνέ» εκδοχή του καφέ μπορεί να είναι η απάντηση.

Μάλιστα, πιστεύουν ότι ο καφές ίσως περιέχει μια χημική ουσία, η οποία μπορεί να προστατεύει το συκώτι.

Τα ευρήματα των ερευνητών συνάδουν με αυτά προηγούμενων ερευνών, σύμφωνα με τις οποίες η κατανάλωση καφέ μπορεί να βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, εγκεφαλικού, ηπατικών νόσων καθώς και κίρρωσης του ήπατος.

Όμως, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail που επικαλείται την έρευνα, η κατανάλωση καφεΐνης έχει συνδεθεί και με απώλεια της μνήμης και αυξημένα ποσοστά καρδιακών παθήσεων και καρκίνου.

Στη νέα αυτή έρευνα συμμετείχαν 27.793 άτομα, ηλικίας 20 ετών και άνω.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα των ενζύμων στο αίμα του κάθε συμμετέχοντα, για να καθορίζουν τη λειτουργία του ήπατός του.

Χαμηλότερα επίπεδα των ενζύμων αμινοτρανσφεράσης (ALT), αμινοτρανσφεράση (AST), αλκαλική φωσφατάσης (ALP) και γ-γλουταμυλ τρανσαμινασών (GGT), είναι καλό σημάδι για την υγεία του συκωτιού.

Τα ένζυμα αυτά συνήθως εμφανίζονται όταν τα κύτταρα του ήπατος έχουν «βλάβες» ή είναι κατεστραμμένα, ή εάν αποφράσσεται η ροή της χολής που παράγεται από αυτό.

Οι συμμετέχοντες που ανέφεραν, ότι κατανάλωναν τρεις ή περισσότερους καφέδες την ημέρα εμφάνιζαν χαμηλότερα επίπεδα αυτών των ενζύμων, σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν καθόλου καφέ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμη, ότι το ίδιο ίσχυε και για όσους από τους συμμετέχοντες επέλεγαν ντεκαφεϊνέ καφέ.

«Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να έχει προστατευτικές επιδράσεις στο συκώτι. Δεν ήταν ωστόσο ξεκάθαρο, εάν αυτό ίσχυε και για τον ντεκαφεϊνέ. Τα ευρήματά μας αναφέρουν ότι τα χαμηλά επίπεδα ενζύμων εμφανίζονται τόσο σε όσους καταναλώνουν κανονικό, όσο και σε αυτούς που επιλέγουν ντεκαφεϊνέ καφέ. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι άλλες ουσίες που περιέχονται στον καφέ –εκτός της καφεΐνης- μπορεί να ενισχύουν την υγεία του ήπατος, ωστόσο απαιτείται να γίνουν περαιτέρω έρευνες» δήλωσε ο Dr Qian Xiao από το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο στην Bethesda του Μέριλαντ.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης για τη Μελέτη των Νοσημάτων του Ήπατος, «Hepatology».

 

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr