Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Όσα θέλετε να ξέρετε για τα κονδυλώματα

Όσα θέλετε να ξέρετε για τα κονδυλώματα

Κλειδί η έγκαιρη διάγνωση και η αντιμετώπιση

Επιδημία κονδυλωμάτων! Και όμως συμβαίνει στον 21ο αιώνα. Μιλήσαμε με τον Dr. Χριστόφορο Τζερμιά, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο εξειδικευμένο στην Οξφόρδη, για να μας απαντήσει στα βασικότερα ερωτήματα σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης, πρόληψης και θεραπείας του υπαίτιου ιού HPV.

– Διαβάζουμε ότι η μετάδοση των κονδυλωμάτων έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις. Αληθεύει;

Δυστυχώς ναι. Τα κονδυλώματα έχουν γίνει το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Υπολογίζεται ότι προσβάλλουν ένα στα δύο άτομα με ενεργή σεξουαλική ζωή.

– Πού οφείλεται η επιδημία των κονδυλωμάτων;

Σημαντικό ρόλο έχει παίξει η απελευθέρωση στο θέμα της εναλλαγής των ερωτικών συντρόφων, αλλά και οι διάφορες πρακτικές που υιοθετούνται στις σεξουαλικές επαφές, όπως φυσικά και η ευρεία μετακίνηση ανθρώπινων πληθυσμών. Επίσης, πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι ο ιός HPV που ευθύνεται για τα δερματικά κονδυλώματα, μεταδίδεται όχι μόνο με τη σεξουαλική επαφή, αλλά και με τη σωματική τριβή και την τριβή με μολυσμένα δάχτυλα και αντικείμενα (sex toys, πετσέτες, σεντόνια, κτλ). Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι η χρήση προφυλακτικού δεν αρκεί για να προσφέρει 100% προστασία, αφού δεν καλύπτει ούτε τη βάση του πέους, ούτε την περιγεννητική περιοχή, αλλά ούτε και όλα τα είδη της σεξουαλικής συνεύρεσης.

– Δηλαδή τα προφυλακτικά δεν προστατεύουν;

Να μην παρεξηγηθούμε. Το προφυλακτικό είναι απαραίτητο για την προστασία από μία σειρά άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και επιβάλλεται να τα χρησιμοποιούμε. Απλώς δεν μας… καλύπτουν εντελώς στο θέμα των κονδυλωμάτων.

– Πώς μπορεί να μάθει κάποιος αν έχει μολυνθεί;

Είναι απαραίτητη μία πλήρης και λεπτομερειακή ιατρική δερματολογική και αφροδισιολογική εξέταση που επιτρέπει την ανίχνευση όλων των βλαβών, ακόμα και αυτών που δεν φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού. Επιπλέον, τη μόλυνση HPV δείχνει εγκαίρως το HPV τεστ, και όχι το καθιερωμένο τεστ ΠΑΠ, όπως λανθασμένα πιστεύει πολύς κόσμος. Είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί ότι το τεστ ΠΑΠ δείχνει τη μόλυνση HPV μόνο όταν έχει φτάσει πια να προκαλέσει κυτταρικές αλλοιώσεις, ενώ το HPV τεστ την εντοπίζει από την πρώτη στιγμή. Να τονίσω ωστόσο ότι το τεστ ΠΑΠ και το HPV test συστήνεται να εφαρμόζονται και από τα δύο φύλα. Στην περίπτωση των ανδρών, το τεστ ΠΑΠ και το HPV test εφαρμόζονται για την ανίχνευση βλαβών στον πρωκτό, την ουρήθρα και το στόμα.

– Μιλώντας για άντρες, θύμα των κονδυλωμάτων υπήρξε και ο Χολιγουντιανός σταρ Μάικλ Ντάγκλας, όπως βέβαια υπήρξαν και αρκετές επώνυμες γυναίκες, για παράδειγμα η Αμερικανίδα ηθοποιός Φάρα Φόσετ, η Βρετανίδα τηλεστάρ Τζέιντ Γκούντι, ακόμα και η σύζυγος του προέδρου της Αργεντινής Εβίτα Περόν. Σωστά;

Μάλιστα. Και θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι κάποιοι διάσημοι, όπως ο Μάικλ Ντάγκλας, επιλέγουν να δημοσιοποιούν το πρόβλημά τους και να ευαισθητοποιούν με αυτόν τον τρόπο το κοινό για την επικινδυνότητα του ιού.

– Υπάρχουν και εγχώριοι celebrities που έχουν μολυνθεί από κονδυλώματα;

Φυσικά. Ο ιός HPV δεν κάνει διακρίσεις στους επώνυμους από τον καλλιτεχνικό κόσμο. Αλλά καταλαβαίνετε ότι δεν μπορώ να επεκταθώ περισσότερο, λόγω ιατρικού απορρήτου.

– Σε περίπτωση μόλυνσης, ποια θεραπεία συστήνετε;

Η πλέον σύγχρονη και ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η αφαίρεσή τους με εξελιγμένο Laser CO2. Η συγκεκριμένη μέθοδος προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα: εξαλείφει τα κονδυλώματα άμεσα, πλήρως και ανώδυνα. Σε μία μόνο συνεδρία μπορούμε να εξαλείψουμε όλες τις βλάβες που υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή, όχι μόνο τις ορατές, αλλά και τις υποκλινικές, αυτές δηλαδή που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι και συχνά αποτελούν αιτία υποτροπών. Επιπλέον, σε αντίθεση με τις παλαιότερες μεθόδους της κρυοθεραπείας και της διαθερμοπηξίας, με το Laser δεν μένουν στο δέρμα ουλές, σημάδια ή υποχρωμίες, ούτε και καταστρέφεται ο γύρω φυσιολογικός ιστός, αφού η δέσμη του Laser καθιστά δυνατή την επιλεκτική αφαίρεση των βλαβών.

– Σε επίπεδο αποθεραπείας, τι πρέπει να προσέξει κανείς;

Επί της ουσίας, δεν υπάρχει διάστημα αποθεραπείας με τη μέθοδο του Laser. Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στις καθημερινές τους δραστηριότητες, χωρίς κανέναν περιορισμό, αφού στην περιοχή της θεραπείας δεν υπάρχει πόνος, ράμματα ή κάποιος άλλος λόγος που να τους υποχρεώνει να απέχουν από τις δραστηριότητές τους. Είναι σημαντική ωστόσο η μηνιαία δερματολογική εξέταση για τους επόμενους οχτώ μήνες, για τον έλεγχο τυχόν θυγατρικών βλαβών, που πιθανόν να είχαν «εμφυτευθεί» ήδη προ της αφαιρέσεως.

 

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr