Τρίτη , 31 Ιανουάριος 2023
Όσο πιο μακριά το περίπτερο, τόσο πιο εύκολα κόβεις το κάπνισμα

Όσο πιο μακριά το περίπτερο, τόσο πιο εύκολα κόβεις το κάπνισμα

Για κάθε 500 μέτρα αυξάνεται από 20 έως 60% η πιθανότητα διακοπής του καπνίσματος

Όσοι θέλουν να κόψουν το κάπνισμα και δεν έχουν περίπτερο κοντά στο σπίτι τους φαίνεται πως είναι τυχεροί καθώς σύμφωνα με νέα φιλανδική έρευνα αν χρειάζεται κανείς να περπατήσει αρκετά για να βρει τσιγάρα, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να κόψει την κακιά συνήθεια. Αν αντίθετα τα τσιγάρα πουλιούνται δίπλα στο σπίτι του, τότε μειώνονται οι πιθανότητες να το κόψει.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ‘Ανα Πουλάκα του Πανεπιστημίου του Τούρκου, που έκαναν τη δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 20.700 καπνιστές και μη και συσχέτισαν την απόσταση της κατοικίας καθενός από τα σημεία πώλησης τσιγάρων, με το πόσο πιθανό ήταν να το κόψει.

Διαπιστώθηκε ότι κάθε αύξηση κατά 500 μέτρα της απόστασης από το σπίτι του καπνιστή έως το πλησιέστερο σημείο αγοράς τσιγάρων (περίπτερο, μίνι-μάρκετ κ.α.), σχετίζεται με μια αύξηση κατά 20% έως 60% της πιθανότητας να κόψει κανείς το κάπνισμα. Οι ερευνητές δήλωσαν έκπληκτοι από αυτό το υψηλό ποσοστό.

Αντίθετα, η αυξημένη απόσταση δεν συνδέεται με μικρότερη πιθανότητα να ξαναρχίσει το τσιγάρο ένας πρώην καπνιστής. Δεν είναι εξάλλου σαφές αν τα ευρήματα της μελέτης αφορούν και την απόσταση της δουλειάς κάποιου από τα σημεία πώλησης τσιγάρων ή μόνο το σπίτι του.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πάντως ότι όσα περισσότερα είναι τα σημεία λιανικής πώλησης τσιγάρων, τόσο διευκολύνεται η συνήθεια του καπνίσματος. Γι’ αυτό, όπως ανέφεραν, μια πολιτική μείωσης του καπνίσματος πρέπει να λάβει υπόψη της και αυτόν τον παράγοντα.

 

 

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr