Σάββατο , 25 Σεπτέμβριος 2021
Οι περικοπές βλάπτουν σοβαρά την υγεία

Οι περικοπές βλάπτουν σοβαρά την υγεία

«Στεγνώνουν» από ακριβά φάρμακα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Ταλαιπωρία επιφυλάσσουν σε βαρέως πάσχοντες –καρκινοπαθείς, ανοσοκατασταλμένοι και ασθενείς με σοβαρά μεταβολικά νοσήματα- οι ασφυκτικοί προϋπολογισμοί καθώς «στεγνώνουν» τα νοσοκομεία του ΕΣΥ από ακριβά φάρμακα.

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί αναγκάζονται να δείχνουν στους ασθενείς την έξοδο του φαρμακείου, παραπέμποντας για να προμηθευτούν την αγωγή τους στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, δηλώνοντας αδυναμία να τους εξυπηρετήσουν.

Έτσι, ακόμη και για μια προγραμματισμένη χημειοθεραπεία οι ασθενείς εξαναγκάζονται σε έξτρα δρομολόγια –προς τα φαρμακεία του Οργανισμού και εν συνεχεία πίσω στο νοσοκομείο όπου βρίσκεται ο γιατρός τους- για να υποβληθούν στην απαραίτητη για τη ζωή τους θεραπεία. Και μεταφέρουν πανάκριβα φάρμακα σε νάιλον σακούλες ή σε ψυγειάκια των διακοπών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά τους αναφέρει δημοσίευμα τωνΝέων.

Όμηροι της ένδειξης «Στερούμεθα» βρίσκονται και εξωτερικοί ασθενείς (πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας και νεφροπαθείς), οι οποίοι θεωρητικά έχουν την επιλογή να εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία του ΕΣΥ και να υποβάλλονται σε κατ΄οίκον θεραπεία, όμως στην πράξη γίνονται μπαλάκι των ελλείψεων. Κάποια από αυτά τα σκευάσματα είναι ιδιαίτερα ακριβά (για παράδειγμα η κάθε θεραπεία ασθενούς που πάσχει από μεταβολικό νόσημα μπορεί να αγγίζει τα 15.000 ευρώ).

Τα θύματα των ψαλιδισμένων προϋπολογισμών είναι, ενδεικτικά, ασθενείς που πάσχουν από:

-Καρκίνος
-Αιματολογικές κακοήθειες
-Ρευματολογικές παθήσεις
-Οφθαλμολογικές παθήσεις
-Μεταβολικά νοσήματα
-Αιμοφιλία
-Θρομβοκυττάρωση

 

 

Πηγή: newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση