Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Πίεση σε νεαρή ηλικία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια

Πίεση σε νεαρή ηλικία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια

Η αυξημένη πίεση σε νεαρή ηλικία αποτελεί παράγοντα κινδύνου ή και προειδοποιητική ένδειξη για το μελλοντικό κίνδυνο άνοιας, διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ο κίνδυνος αφορά σε όσους εκδηλώνουν υπέρταση κατά την τρίτη ή την τέταρτη δεκαετία της ζωής τους, αναφέρει η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Stroke.

AdTech Ad

bigstock Hypertension Test 4395888

Τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα προβλήματα πίεσης «συσσωρεύονται» με την πάροδο του χρόνου, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο για αγγειακή άνοια, τη δεύτερη συνηθέστερη μορφή άνοιας μετά το Αλτσχάιμερ.

Ο κίνδυνος άνοιας εκτιμάται αυξημένος κατά 62% για τα άτομα με υπέρταση σε νεαρή ηλικία και οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορεί να μειωθεί με τη βοήθεια των αντιυπερτασικών φαρμάκων.

Η αγγειακή άνοια συνδέεται με προβλήματα στη μνήμη, την ομιλία και τη συγκέντρωση. Προκαλείται από δυσλειτουργία στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα έπειτα από ανάλυση στοιχείων που αφορούσαν σε περισσότερους από 4 εκατομμύρια Βρετανούς.

Οι αναλύσεις υπέδειξαν ότι ο κίνδυνος αγγειακής άνοιας είναι αυξημένος κατά 62% για τα άτομα ηλικίας 30-50 ετών με υπέρταση. Για την ηλικιακή ομάδα 51-70, ο κίνδυνος αγγειακής άνοιας φάνηκε να είναι σημαντικά μικρότερος (26%), ενώ για τα άτομα άνω των 70 ετών δεν εντοπίστηκε συσχέτιση ανάμεσα σε υπέρταση και αγγειακή άνοια.

bigstock Hypertension 107784191

Ο κίνδυνος αγγειακής άνοιας λόγω υπέρτασης στους νέους φάνηκε να παραμένει σταθερός ακόμη και μετά την απαραίτητη προσαρμογή των δεδομένων, συνυπολογίζοντας δηλαδή παράγοντες κινδύνου όπως το ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα νέα στοιχεία ενισχύουν τη λίστα των πιθανών μελλοντικών κινδύνων από την υπέρταση, προσθέτοντας στις ήδη γνωστές επιπλοκές (κυρίως έμφραγμα και εγκεφαλικό) την αγγειακή άνοια.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr