Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024
Ποιοι πρέπει να πίνουν κρασί αντί για νερό το βράδυ

Ποιοι πρέπει να πίνουν κρασί αντί για νερό το βράδυ

Το πολύ αλκοόλ θεωρείται καταστροφικό για την υγεία, καθώς αυξάνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου. Από την άλλη, μικρή ποσότητα αλκοόλ και ιδιαίτερα κόκκινου κρασιού θεωρείται ευεργετική για την καρδιά και έχει συνδεθεί με το μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine, μια ορισμένη υποομάδα του πληθυσμού «επιβάλλεται» να πίνει λίγο κρασί και μάλιστα καθημερινά.

Η διεθνής ομάδα ερευνητών που διεξήγαγε τη μελέτη διαπίστωσε ότι λίγο κρασί –ιδίως κόκκινο– μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία τους και να αυξήσουν την «καλή» χοληστερόλη τους.

Πρόκειται για την πρώτη κλινική μελέτη που εξέτασε σε βάθος χρόνου την επίδραση της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ στους διαβητικούς.

Οι ερευνητές, με την καθηγήτρια Ίρις Σάι του ισραηλινού Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν στη Νεγκέβ επικεφαλής, πραγματοποίησαν επί δύο χρόνια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή με 224 διαβητικούς ηλικίας 45 έως 75 ετών, οι οποίοι αρχικά δεν έπιναν αλκοόλ.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: η πρώτη συνέχισε να πίνει απλώς νερό με το δείπνο κάθε βράδυ επί μία διετία, η δεύτερη έπινε κόκκινο κρασί και η τρίτη λευκό (150 ml ή ένα ποτήρι περίπου). Όλοι οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν την υγιεινή μεσογειακή διατροφή.

Οι διαβητικοί είναι πιο ευάλωτοι σε καρδιαγγειακές παθήσεις, ενώ έχουν και χαμηλότερη «καλή» χοληστερόλη (HDL) σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Το βραδινό κρασί, κυρίως το κόκκινο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, βελτιώνει το μεταβολικό «προφίλ» ενός διαβητικού, ενώ αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη του, μειώνοντας μάλιστα την αναλογία της «καλής» με την ολική χοληστερόλη, κάτι που συνεπάγεται μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η εισαγωγή της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ, ιδίως κόκκινου κρασιού, στους διαβητικούς, στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, είναι ασφαλές και μειώνει σε μέτριο βαθμό τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο».

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι μόνο όσοι μεταβολίζουν αργά το αλκοόλ στον οργανισμό τους, δηλαδή περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους, πετυχαίνουν -με τη βοήθεια είτε του κόκκινου είτε του λευκού κρασιού- βελτίωση στον έλεγχο του σακχάρου τους.

Ακόμη, ο ύπνος βελτιώθηκε σε όσους έπιναν λίγο κρασί το βράδυ με το φαγητό τους, χωρίς να επηρεασθεί αρνητικά η αρτηριακή πίεσή τους ή η υγεία του ήπατός τους.

Οι ερευνητές πάντως δεν διευκρίνισαν αν όντως λιγότερα εμφράγματα και λιγότεροι θάνατοι συμβαίνουν σε όσους αντί για σκέτο νερό πίνουν ένα ποτηράκι κρασί τα βράδια, πράγμα που πρέπει να γίνει σε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές στο μέλλον.

Από την άλλη, οι ειδικοί προειδοποιούν, ιδίως τους διαβητικούς, ότι είναι καλύτερο να πίνει κανείς το κρασί με το φαγητό του και όχι σκέτο, για να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στο επίπεδο του σακχάρου στο αίμα.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr