Παρασκευή , 3 Απρίλιος 2020
Πυκνότητα μαστών: Δεν αναλογεί πάντα στον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Πυκνότητα μαστών: Δεν αναλογεί πάντα στον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Η πυκνότητα του ιστού των μαστών αποτελεί σημαντικό δείκτη για την υγεία της γυναίκας, καθώς οι περισσότεροι ογκολόγοι τη θεωρούν παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση καρκίνου του μαστού.

Για το λόγο αυτό, σε γυναίκες με αυξημένη πυκνότητα μαστού οι ειδικοί συνιστούν περαιτέρω εξετάσεις, όπως ο απεικονιστικός έλεγχος με μαγνητική τομογραφία.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Annals of Internal Medicine, το βήμα αυτό είναι σε κάποιες περιπτώσεις περιττό.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το ιατρικό ιστορικό 365.426 γυναικών ηλικίας 40 έως 70 ετών. Στο δείγμα αυτό είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 831.455 μαστογραφίες από το 200 έως το 2011. Στόχος ήταν να εντοπιστούν οι παράγοντες που θα μπορούσαν να προβλέψουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια τις πιθανότητες να εκδηλώσει μια γυναίκα επιθετικό καρκίνο σε διάστημα 12 μηνών μετά από μια μαστογραφία που έδειξε αρνητικό αποτέλεσμα (καρκίνος μεσοδιαστήματος), δηλαδή να υπολογίσουν τα περιστατικά καρκίνου που θα είχαν ίσως εντοπιστεί εάν η γυναίκα είχε κάνει περαιτέρω εξετάσεις πέραν της τυπικής ετήσιας μαστογραφίας.

Διαπίστωσαν ότι η αυξημένη πυκνότητα των μαστών δεν προβλέπει πάντα και με απόλυτη ακρίβεια τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και πως αρκετές γυναίκες υποβάλλονται σε περιττές εξετάσεις.

Η πυκνότητα των μαστών είναι μεν σημαντικός δείκτης που θα καθοδηγήσει τις συστάσεις του γιατρού, ωστόσο οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν θα πρέπει να είναι το μόνο κριτήριο που θα λαμβάνεται υπ’ όψιν.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr