Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024
Ποιες είναι οι αλκαλικές και ποιες οι όξινες τροφές

Ποιες είναι οι αλκαλικές και ποιες οι όξινες τροφές

Τι ρόλο παίζει στην υγεία το pH των τροφών

Το σώμα μας πρέπει να έχει ένα φυσιολογικό pH 7,35-7,4. Οι τροφές όμως που καταναλώνουμε όμως το επηρεάζουν. Χαμηλότερα ή υψηλότερα επίπεδα συνεπάγονται αυξομειώσεις στο βάρος μας, καθώς και προβλήματα υγείας, από έλλειψη ενέργειας και κακό μεταβολισμό μέχρι χρόνιες νόσους.

Δείτε τι pH έχουν οι τροφές που τρώμε:

Το pH των τροφών

Πολύ αλκαλικές τροφές (pH 8,5-9,0)

Λεμόνια, καρπούζι, πεπόνι, σταφύλια, ακτινίδια, ανανάς, δαμάσκηνα, μαϊντανός, μάνγκο, νεροκάρδαμο, σπαράγγια, αχλάδι, ξερά σύκα, σταφίδες, ξεροί χουρμάδες, αντίδια, λάιμ, passion fruit.

Μέτρια αλκαλικές τροφές (pH 7,5-8,0)

Αβοκάντο, φρέσκος αρακάς, βερίκοκα, καρότα, γλυκιά κολοκύθα, μαρούλι, μήλα, μπανάνες, ροδάκινα, σέλινο, σπανάκι, φρέσκα σύκα, κουνουπίδι, λάχανο, φράουλες, φρέσκα φασολάκια.

Ελαφρώς αλκαλικές προς ουδέτερες (pH 7,0-7,5)

Αμύγδαλα, αγγούρι, αγκινάρα, γιδίσιο γάλα, ελιές και ελαιόλαδο, φρέσκια καρύδα, ψημένα κάστανα, κεράσια, κινόα, κρεμμύδι, λαχανάκια Βρυξελλών, μανιτάρια, μέλι, μελιτζάνα, μουστάρδα, μπάμιες, ντομάτες, σουσάμι.

Ελαφρώς όξινες τροφές προς ουδέτερες (pH 6,5-7,0)

Ασπράδι των αβγών, βατόμουρα, βούτυρο, γάλα, δημητριακά πρωινού, διάφορα έλαια εκτός του ελαιολάδου, καρύδια, κράνμπερι, φιστίκια, μαργαρίνη, τυριά (ελαφρά και λεπτά), όσπρια, φρουκτόζη, ψωμί σίκαλης.

Μέτρια όξινες τροφές (pH 6,0-6,5)

Kρασί, φύτρο σιταριού, ψάρια, καλαμπόκι, βρώμη, ρύζι, αβγά βραστά, κέτσαπ, μαγιονέζα, πατάτες, τυριά με πολλά λιπαρά, φαγόπυρο.

Πολύ όξινες τροφές (pH 5,0-5,5)

Tεχνητά γλυκαντικά, ζάχαρη, άσπρο αλεύρι, μοσχαρίσιο κρέας, χοιρινό, αιγοπρόβειο κρέας, κρέας πουλερικών,ζυμαρικά, καφές, τσάι, αλκοόλ.

Το μυστικό

Για να διατηρήσετε το pH σε φυσιολογικά επίπεδα, πρέπει να καταναλώνετε 60% αλκαλικές τροφές και 40% όξινες, ενώ για να θεραπεύσετε ένα όξινο pH τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 80% και 20%.

Πηγή: omorfamystika.gr