Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Η πολλή τηλεόραση αυξάνει τη μοναξιά

Η πολλή τηλεόραση αυξάνει τη μοναξιά

Η συνήθεια που δεν είναι και τόσο αθώα

Πολλοί από εμάς συνηθίζουμε μετά από μία κουραστική μέρα να επιστρέφουμε σπίτι και να χαλαρώνουμε, χαζεύοντας τηλεόραση.

Για τους επιστήμονες η συνήθεια αυτή δεν είναι αθώα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που νιώθουν μοναξιά ή υποφέρουν από κατάθλιψη είναι πιο επιρρεπείς στο να «κολλήσουν» μπροστά στην τηλεόραση, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα απαλλαγούν από τα αρνητικά τους συναισθήματα.

Μοιραία δημιουργείται ένας φαύλος-κύκλος, που όχι μόνο δεν οδηγεί πουθενά αλλά κάνει χειρότερη την κατάσταση. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άνθρωποι αυτοί χάνουν τον έλεγχο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ξεκολλήσουν από το «χαζοκούτι» και τις περισσότερες φορές να παραμελούν τις υπόλοιπες δραστηριότητές τους. Για τους ειδικούς τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν κάτι πιο ουσιαστικό: ότι οι ψυχολογικοί παράγοντες, όπως η μοναξιά, η κατάθλιψη και η έλλειψη αυτοσυγκράτησης, οδηγούν σε εθιστικές συμπεριφορές.

«Όταν οι ώρες μπροστά στην τηλεόραση είναι ανεξέλεγκτες, οι άνθρωποι παραμελούν τα καθήκοντά τους αλλά και τις σχέσεις τους. Ακόμη και όταν γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να το κάνουν, δυσκολεύονται να αντισταθούν στη συνήθεια αυτή», δήλωσε η Yoon Hi Sung, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες παρατήρησαν τη συμπεριφορά και τις συνήθειες 316 ανθρώπων, ηλικίας 18-29 ετών. Ουσιαστικά κατέγραψαν και μελέτησαν πόσο τακτικά παρακολουθούσαν τηλεόραση και πόσο συχνά ένιωθαν μοναξιά, κατάθλιψη και έλλειψη αυτοελέγχου.

Τα νέα ευρήματα θα παρουσιαστούν στο 65ο Ετήσιο Συνέδριο του Διεθνούς Συνδέσμου Επικοινωνίας στο Πουέρτο Ρίκο.

Πηγή: vita.gr