Σάββατο , 18 Μάρτιος 2023
Πολωνοί γιατροί αναζητούν παράλυτους για να βελτιώσουν μια νέα τεχνική

Πολωνοί γιατροί αναζητούν παράλυτους για να βελτιώσουν μια νέα τεχνική

Ήδη κατάφεραν να κάνουν έναν άνθρωπο να περπατήσει ξανά

Με στόχο να συνεχίσουν να βελτιώνουν την τεχνική τους, οι πολωνοί γιατροί που κατάφεραν να κάνουν έναν παράλυτο από τη μέση και κάτω άνδρα να περπατήσει ξανά, αναζητούν δύο ακόμη ασθενείς!

Την ανακοίνωση αυτή έκανε σήμερα στο Βρότσλαβ της νοτιοδυτικής χώρας ο επικεφαλής τους, ο δρ. Πάβελ Ταμπάκοβ ο οποίος σημείωσε πως το είδος του τραυματισμού στη σπονδυλική στήλη που υπέστη ο πρώτος τους ασθενής Ντάρεκ Φίντικα «είναι πολύ σπάνιο»

Η συγκεκριμένη τεχνική, με μεταμόσχευση κυττάρων που προέρχονται από τη μύτη του ασθενή, μπορεί να αφορά «μόνο τραυματισμούς που προκλήθηκαν από αιχμηρό όργανο όπως μαχαίρι», διευκρίνισε ο καθηγητής του Βλόντιμιρτς Γιαρμουντόβιτς προσθέτοντας ότι δεν θέλει να δώσει «ελπίδες για θεραπεία όλων των ανθρώπων που έχουν υποστεί βλάβη στη σπονδυλική στήλη».

Τέτοιοι ασθενείς θα αναζητηθούν σε παγκόσμια κλίμακα, μέσω δισέλιδης δημοσίευσης με τα κριτήρια επιλογής των ασθενών –η μια στα πολωνικά, στην ιστοσελίδα του κέντρου αποκατάστασης Akson στο Βρότσλαβ, όπου ο Φίντικα υποβάλλεται σε θεραπεία, και η άλλη στην ιστοσελίδα του βρετανικού ινστιτούτου του University College του Λονδίνου, που συνεργάστηκε με τους Πολωνούς.

Ένα τυχαίο περιστατικό επέτρεψε στον δρα Ταμπάκοβ να προχωρήσει στις έρευνες που άρχισε πριν από δώδεκα χρόνια.

Ενώ γενικά, όπως εξήγησε, αφαιρούνται κύτταρα για να βοηθήσουν στην αναγέννηση των νεύρων μέσα στη μύτη του ασθενή, η εφαρμογή της τεχνικής αυτής ήταν αδύνατη σε έναν πρώην πυροσβέστη, γιατί έπασχε ότι μια φλεγμονή των κόλπων του προσώπου. Έτσι τα κύτταρα αφαιρέθηκαν από τον οσφρητικό βολβό, διαδικασία που απαιτεί το άνοιγμα του κρανίου.

Αυτή η διαδικασία είναι πλέον κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, είπε ο γιατρός.

Φιλμ προβλήθηκαν στους δημοσιογράφους στα οποία γινόταν σύγκριση της κατάστασης του ασθενή πριν από την επέμβαση και μερικούς μήνες μετά, ή τεχνική, συμπεριλαμβανομένης της κλωτσιάς που ο πρώην τερματοφύλακας κατάφερε να δώσει με τη μπάλα που του έδωσε ο δρ Ταμπάκοβ.

Βαθιά συγκινημένος, ο Φίντικα παρακολούθησε τη συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία αναγκάστηκε να θυμηθεί την επίθεση με μαχαίρι που είχε δεχτεί τον Ιούλιο του 2010 από τον «αλκοολικό και τοξικομανή» πρώην σύζυγο της συντρόφου του. Μιλώντας για την πρόοδο της θεραπείας του, ανέφερε την επαναφορά των σεξουαλικών λειτουργιών. «Ελπίζω να προχωρήσω ακόμη περισσότερο» δήλωσε. «Θα μπορούσα να ζω μόνος, οδηγώ το αυτοκίνητό μου που βέβαια είναι κατάλληλα διαμορφωμένο, αλλά το οδηγώ».

 

 

Πηγή: newsbeast.gr