Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Πόνοι περιόδου Έξι τρόποι για να τους προλάβεις

Πόνοι περιόδου: Έξι τρόποι για να τους προλάβεις

Περίπου το 25% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας υποφέρουν απόδυσμηνόρροια, δηλαδή έντονους πόνους πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Η αιτία βρίσκεται στην έκκριση προσταγλανδινών που έχουν ως κύριο ρόλο την παραγωγή της εμμήνου ρύσεως από τη μήτρα.

Ο πόνος εκδηλώνεται με κοιλιακές κράμπες που αντιστοιχούν σε συσπάσεις της μήτρας, ενώ μπορεί να συνοδεύεται από ναυτίες και πονοκεφάλους.

Για να προλάβετε τους πόνους της περιόδου μπορείτε να εφαρμόσετε τους παρακάτω τρόπους:

Κρατηθείτε σε φόρμα

Η άσκηση βοηθάει σε όλα, ειδικά η τακτική αεροβική άσκηση όμως, είναι πολύ αποτελεσματική στην πρόληψη των πόνων της περιόδου, επισημαίνουν οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Yale.

Πάρτε αρκετό ασβέστιο

Το ασβέστιο δυναμώνει τα οστά και απομακρύνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Υπάρχουν όμως επιστημονικές ενδείξεις ότι βοηθά και στην πρόληψη του πόνου της περιόδου. Ο στόχος πρέπει να είναι η λήψη 1.000 mg την ημέρα μέσω της διατροφής ή συμπληρωμάτων και 1.200, αν είστε άνω των 50 ετών.

Αντιφλεγμονώδη

Κάποια αντιφλεγμονώδη, όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη εμποδίζουν την παραγωγή προσταγλανδινών, τις χημικές ουσίες που προκαλούν κράμπες. Πρέπει όμως να τα παίρνετε εγκαίρως, πριν ξεκινήσουν οι πόνοι περιόδου.

bigstock Woman With Acute Abdominal Pai 60659438

Ζεστά επιθέματα

Η θερμότητα βοηθά στη χαλάρωση των μυών της κοιλιάς και στη μείωση της έντασης του πόνου.

Βελονισμός

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ συγκαταλέγουν τον βελονισμό στις πιθανώς αποτελεσματικές μεθόδους αντιμετώπισης των πόνων περιόδου. Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που υποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του βελονισμού στην ανακούφιση του πόνου, μέσω της αύξησης της παραγωγής ενδορφινών και σεροτινίνης στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Η σεροτονίνη και οι ενδορφίνες είναι ορμόνες που θεωρούνται τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού και προκαλούν αίσθημα ευεξίας.

Μασάζ αρωματοθεραπείας

Ένα χαλαρωτικό μασάζ στην κοιλιακή χώρα με έλαια λεβάντας, τριαντάφυλλου και φασκόμηλου μειώνει τους πόνους κατά 30%, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από τη Μεγάλη Βρετανία και την Κορέα.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr