Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Πονοκέφαλος λόγω βήχα: Πότε οφείλεται σε εγκεφαλική διαταραχή

Πονοκέφαλος λόγω βήχα: Πότε οφείλεται σε εγκεφαλική διαταραχή

Ο πονοκέφαλος από βήχα (cough headache) είναι ένα ασυνήθιστο είδος κεφαλαλγίας που πυροδοτείται από την καταπόνηση που συνοδεύει τον επίμονο βήχα, το φτάρνισμα, το γέλιο, το κλάμα, την πρόσθια κάμψη του σώματος και άλλες αντίστοιχες δραστηριότητες.

Οι γιατροί κατατάσσουν τους πονοκεφάλους λόγω βήχα σε δύο ευρείες κατηγορίες: Ο πρωτοπαθής πονοκέφαλος από βήχα είναι συνήθως ακίνδυνος, εμφανίζεται σε περιορισμένο αριθμό επεισοδίων και υποχωρεί αυτόματα. Ο δευτεροπαθής πονοκέφαλος από βήχα μπορεί να είναι αποτέλεσμα υποκείμενης πάθησης, του εγκεφάλου συγκεκριμένα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για τη αντιμετώπιση του δευτεροπαθούς πονοκεφάλου.

Πρωτοπαθής πονοκέφαλος από βήχα

– Εκδηλώνεται αιφνιδίως μετά από ένα επεισόδιο βήχα ή άλλου είδους καταπόνηση
– Διαρκεί από μερικά δευτερόλεπτα έως μερικά λεπτά
– Ο πόνος είναι οξύς
– Ο πόνος εκδηλώνεται και στις δύο πλευρές του κεφαλιού και συχνά είναι πιο έντονος στο πίσω μέρος του κεφαλιού
– Συνοδεύεται από έναν ήπιο πόνο που επιμένει για αρκετές ώρες

Δευτεροπαθής πονοκέφαλος από βήχα

Τα συμπτώματα είναι τα ίδια με αυτά του πρωτοπαθούς πονοκεφάλου, ωστόσο η διάρκεια του δευτεροπαθούς πονοκεφάλου είναι συνήθως μεγαλύτερη και μπορεί να εκδηλωθούν επίσης οι παρακάτω ενοχλήσεις:

– ζαλάδα
– έλλειψη ισορροπίας
– τάση λιποθυμίας

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν εκδηλώνεται αιφνίδιος πονοκέφαλος όταν βήχετε, ειδικά εάν ο πονοκέφαλος είναι συχνός ή πολύ ισχυρός ή εάν συνοδεύεται από άλλα ανησυχητικά συμπτώματα, όπως έλλειψη ισορροπίας ή αλλοιώσεις της όρασης.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr