Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024
Πώς επηρεάζει ο ρατσισμός την υγεία

Πώς επηρεάζει ο ρατσισμός την υγεία

Η αρτηριακή πίεση και οι βλάβες στα νεφρά σχετίζονται με τις φυλετικές διακρίσεις

Οι διακρίσεις λόγω φυλής μπορεί να έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, υποστηρίζει μία νέα έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία η υψηλή αρτηριακή πίεση και οι βλάβες στα νεφρά μπορεί να συνδέονται με συναισθήματα που σχετίζονται με τις διακρίσεις.

Μια ομάδα ερευνητών μελέτησε 1.574 κατοίκους της Βαλτιμόρης στο πλαίσιο της έρευνας «Healthy Aging in Neighborhoods of Diversity» και βρήκε, ότι το 20% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι είχαν νιώσει θύματα φυλετικών διακρίσεων.

Μάλιστα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Time, η ομάδα αυτή παρουσίαζε υψηλότερη συστολική πίεση σε σχέση με εκείνους που ανέφεραν ότι ένιωσαν «λίγο» αντικείμενο διάκρισης.

Μετά από πέντε χρόνια, η ίδια ομάδα που ένιωθε περισσότερο θύμα φυλετικών διακρίσεων, έτεινε να εμφανίζει μειωμένη λειτουργία στα νεφρά.

«Οι ψυχολογικοί παράγοντες μπορεί να έχουν επιδράσεις στη φυσιολογική λειτουργία των νεφρών, μέσα από μια σειρά ορμονικών διαδρομών» εξήγησε η επίκουρος καθηγήτρια Η απελευθέρωση των ορμονών του στρες μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ενώ η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι μία από τις κύριες αιτίες εμφάνισης ασθενειών στα νεφρά.

Το δημοσίευμα σημειώνει ακόμη, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι φυλετικές διακρίσεις συνδέονται με την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών: το 2011 μια έρευνα είχε βρει, ότι οι διακρίσεις σχετίζονται με υψηλά ποσοστά υπέρτασης.

Πηγή: newsbeast.gr