Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Πώς φαίνονται τα καρκινικά σημάδια στο σώμα

Πώς φαίνονται τα καρκινικά σημάδια στο σώμα

Πολλές φορές αναρωτιόμαστε σιωπηλά αν κάποιο σημάδι στο σώμα μας είναι μια απλή ελιά, κάποιο ακίνδυνο σημάδι δηλαδή, ή αν πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό, το οποίο πρέπει να μας ανησυχεί.

Με τον καρκίνο του δέρματος να δείχνει σημάδια αύξησης στην συχνότητα εμφάνισής του τις τελευταίες δεκαετίες σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας της παρατεταμένης έκθεσης των ανθρώπων στον ήλιο και των επιμέρους αλλαγών στην ατμόσφαιρα (μείωση στο όζον της ατμόσφαιρας κλπ), είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πότε ακριβώς ένα σημάδι στο σώμα μας έχει καρκινική βάση και πότε όχι.

Δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες το πώς φαίνονται τα “ύποπτα” καρκινικά σημάδια στο σώμα. Αν παρατηρήσετε κάτι από αυτά στο δέρμα σας, ενημερώστε άμεσα το γιατρό σας.

Κανονική ελιά

101normal-mole-400x400

Τι είναι: Μια ελιά είναι ένα ακίνδυνο σημάδι που αναπτύσσεται στην παιδική ηλικία ή αργότερα στη ζωή και μπορεί να βρεθεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.

Πώς μοιάζει: Συνήθως είναι μικρότερο από τη γόμα ενός μολυβιού, στρογγυλό και συμμετρικό με λεία περίμετρο και έχει ένα ενιαίο, ομοιόμορφο χρώμα.

Ακτινική κεράτωση

102ak-skin-cancer-400x400

Τι είναι: Η ακτινική κεράτωση είναι μια κοινή προκαρκινική ανάπτυξη στο δέρμα, η οποία πιο συχνά εμφανίζεται στο τριχωτό της κεφαλής, το πρόσωπο, τα χέρια, ή τους βραχίονες. Θα πρέπει να αφαιρεθεί επειδή το 5-10% από αυτά τα σημάδια εξελίσσονται σε καρκινικά.

Πώς μοιάζει: Είναι μια τραχιά επιφάνεια δέρματος, με έντονο ροζ χρώμα ή ένα κόκκινο “μπάλωμα” με λευκά ξηρά κομμάτια δέρματος (φολίδες), που μπορεί να σας προκαλεί φαγούρα.

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα

103basal-skin-cancer-400x400

Τι είναι: Προκαλείται από βλάβη στο δέρμα από τον ήλιο και βρίσκεται συνήθως στο πρόσωπο. Αυτός ο τύπος του καρκίνου είναι εύκολο να θεραπευθεί αν εντοπιστεί νωρίς.

Πώς μοιάζει: Είναι συνήθως ένα ροζ ή κοκκινωπό “μπάλωμα” στην επιδερμίδα που μπορεί να αιμορραγεί και να δημιουργεί φολιδωτό “κάπαλο”. Φανταστείτε ένα σπυράκι που φαίνεται πως επουλώνεται, αλλά επανέρχεται διαρκώς.

Πλακώδες καρκίνωμα

104skin-cancer-carcinoma-400x400

Τι είναι: Αυτός ο τύπος καρκίνου εμφανίζεται συχνά στον κορμό, τα πόδια, ή τα χέρια και είναι ιάσιμος αν διαγνωστεί νωρίς.

Πώς μοιάζει: Θα παρατηρήσετε μια πυκνή ανάπτυξη που μπορεί να “ξεφλουδίζει” και να αιμορραγεί και μπορεί να έχει ακανόνιστο σχήμα περιμετρικά. Είναι περισσότερο σαν μια κρεατοελιά παρά σαν ένα σπυράκι.

Μελάνωμα

105melanoma-skin-cancer-400x400

Τι είναι: Αυτή η σοβαρή μορφή καρκίνου μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα, αλλά είναι ιάσιμη αν διαγνωστεί νωρίς. Στις γυναίκες το μελάνωμα βρίσκεται συνήθως στα πόδια και πιο σπάνια στο πρόσωπο, ενώ στους άνδρες εμαφανίζεται πιο συχνά στον κορμό.

Πώς μοιάζει: Είναι σαν ένα σκούρο, ακανόνιστου σχήματος σημάδι με κοκκινωπή-καφέ, καφέ, ή μαύρη απόχρωση, η οποία δεν είναι ομοιόμορφη σε όλο το εμβαδόν του.

 

 

Πηγή: onmed.gr