Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Πώς να βοηθήσετε κάποιον με κατάθλιψη

Πώς να βοηθήσετε κάποιον με κατάθλιψη

Ψυχολόγος εξηγεί ποιες φράσεις λειτουργούν ως φάρμακο στους πάσχοντες

Η κατάθλιψη μοιάζει με ένα τέρας που βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση, σε κάποια μάχη. Είναι εξουθενωτική τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά και συχνά οι άνθρωποι που τη βιώνουν στιγματίζονται. Για εκείνους που υποφέρουν, η αίσθηση ότι υπάρχουν άνθρωποι στο περιβάλλον τους που τείνουν μια χείρα βοηθείας είναι κάτι παραπάνω από ανακουφιστική.

Όπως εξηγεί ο Gregory Dalack πρόεδρος του Τμήματος Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Michigan αυτά τα συναισθήματα της απομόνωσης παρέχουν μία από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες για τους αγαπημένους τους για να βοηθήσουν.

Ιδού πέντε φράσεις με ανακουφιστική δράση…

«Είμαι εδώ για σένα»
Μερικές φορές οι μικρότερες χειρονομίες έχουν μεγάλη αξία, εξηγεί ο Dalack. Με το να λέμε σε κάποιον με κατάθλιψη ότι είστε εκεί για αυτούς – και, στη συνέχεια, να το δείχνετε πραγματικά – βοηθάτε περισσότερο από ό, τι έχετε συνειδητοποιήσει.

«Δεν είσαι μόνος»
Η κατάθλιψη είναι σαν να οδηγά κανείς μέσα σε ένα σκοτεινό τούνελ, μόνος, χωρίς συνοδηγό. Οπότε είναι σημαντικό να πείσετε τους αγαπημένους σας, εκείνους που υποφέρουν, ότι δεν χρειάζεται να κάνουν το ταξίδι αυτό μόνοι τους.

«Δεν είναι δικό σου φταίξιμο»
Συνήθως οι περισσότεροι με κατάθλιψη θεωρούν ότι ευθύνονται εκείνοι για την κατάστασή τους, ότι κάτι έκαναν λάθος.

«Θα έρθω μαζί σου»
Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, είναι σημαντικό να συνοδεύει ένα αγαπημένο πρόσωπο τον άνθρωπο που πάσχει από κατάθλιψη, είτε στον γιατρό είτε ακόμα και στο φαρμακείο. «Με αυτό τον τρόπο, δείχνει κανείς τη συμπαράστασή του», δηλώνει ο Dalack.

«Τι μπορώ να κάνω για σένα;»
Έναςεπιπλέον τρόπος να δείξει κανείς την αγάπη του, είναι με πράξεις. Από μια βόλτα σε κάποιο μπαρ, μέχρι την σιωπηλή συντροφιά στον καναπέ.

 

 

Πηγή: newsbeast.gr