Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Πώς η ομάδα αίματος επηρεάζει τη μνήμη

Πώς η ομάδα αίματος επηρεάζει τη μνήμη

Άνθρωποι με τύπο ΑΒ είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν άνοια

Έχετε ομάδα αίματος ΑΒ; Τότε μάλλον κινδυνεύετε περισσότερο από άνοια, υποστηρίζει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Neyrology.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι με τύπο ΑΒ ομάδας αίματος είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν άνοια σε μεγαλύτερη ηλικία συγκριτικά με εκείνους που έχουν άλλη ομάδα αίματος.

Ο τύπος ΑΒ δεν είναι και τόσο συχνός – εκτιμάται ότι απαντάται στο 4% του αμερικανικού πληθυσμού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με ομάδα ΑΒ είχαν 82% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα σκέψης και μνήμης που μπορεί να οδηγήσουν σε άνοια. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Ο έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων και εγκεφαλικού, δύο παραγόντων που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο απώλειας μνήμης και άνοιας.

Η έρευνα ήταν μέρος μιας μεγαλύτερη έρευνας περισσότερων από 30.000 ανθρώπων που παρακολουθήθηκαν επί 3,4 χρόνια κατά μέσο όρο.

Η επικεφαλής ερευνήτρια Mary Cushman MD, MSc από το Κολέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου Vermont στο Burlington επισημαίνει ότι «ο τύπος του αίματος συσχετίζεται με άλλες αγγειακές καταστάσεις όπως το εγκεφαλικό, οπότε τα ευρήματα δίνουν έμφαση στις συσχετίσεις ανάμεσα στα αγγειακά θέματα και την υγεία του εγκεφάλου. Περισσότερη έρευνα απαιτείται για να επιβεβαιωθούν αυτά τα συμπεράσματα.»

Πηγή: vita.gr