Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024
Πώς θα αυξήσετε τη βιταμίνη D στον οργανισμό σας

Πώς θα αυξήσετε τη βιταμίνη D στον οργανισμό σας

Ο οργανισμός μας συνθέτει τη βιταμίνη D όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο. Επειδή όμως οι κίνδυνοι από την υπεριώδη ακτινοβολία είναι λίγο-πολύ γνωστοί –καρκίνος του δέρματος, ρυτίδες κ.α.– μπορούμε να εξασφαλίσουμε επαρκή πρόσληψη της βιταμίνης και από τη διατροφή μας.

Η βιταμίνη D ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου, βοηθά στην απορρόφηση του φωσφόρου και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να μπορεί να καταπολεμά παθογόνους εισβολείς. Φροντίστε λοιπόν να μη λείπει από τον οργανισμό σας!

Δείτε ποιες είναι οι καλύτερες πηγές βιταμίνης D και βάλτε τις στη ζωή σας σήμερα κιόλας!

1. Λιπαρά ψάρια

Λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η πέστροφα και ο τόνος είναι εξαιρετικά υγιεινά και πεντανόστιμα, γι’ αυτό και αποτελούν άλλωστε αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής. Εκτός από βιταμίνη D, παρέχουν και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως τα Ω-3 λιπαρά οξέα και η καθαρή πρωτεΐνη.

2. Μανιτάρια

Ταιριάζουν υπέροχα σχεδόν σε κάθε πιάτο ή μπορείτε να τα απολαύσετε ψητά σε συνδυασμό με άλλα λαχανικά. Τα μανιτάρια όχι μόνο παρέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης D, έχουν μάλιστα ελάχιστες θερμίδες, οπότε μπορείτε να τα καταναλώνετε καθημερινά χωρίς τύψεις.

2. Αβγά

Η βιταμίνη D του αβγού βρίσκεται στον κρόκο του. Και να θυμάστε: Μπορείτε να εντάξετε το αβγό στη διατροφή σας ακόμη και καθημερινά χωρίς να κινδυνεύσετε να ανεβάσετε χοληστερίνη.

3. Ενισχυμένο γάλα ή ενισχυμένα δημητριακά

Αρκετά είδη γάλακτος και δημητριακών περνούν πλέον από ειδική επεξεργασία ώστε να ενισχύονται με σημαντικές ποσότητες βασικών θρεπτικών συστατικών. Η βιταμίνη D είναι ένα από αυτά, οπότε μπορείτε να την αναζητήσετε στις ετικέτες των προϊόντων.

4. Συκώτι μπακαλιάρου

Μην ανησυχείτε, δεν θα χρειαστεί να το φάτε! Το έλαιο που προέρχεται από το συκώτι του μπακαλιάρου διατίθεται σε μορφή κάψουλας, οπότε μπορείτε να εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη ακόμη κι αν δεν έχετε εντάξει κάποια από τις παραπάνω τροφές στο καθημερινό σας πρόγραμμα.

 

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr