Τετάρτη , 5 Οκτώβριος 2022
Πόσο επηρεάζουν οι χημειοθεραπείες και οι ακτινοβολίες το έμβρυο

Πόσο επηρεάζουν οι χημειοθεραπείες και οι ακτινοβολίες το έμβρυο

Τι συμβαίνει σε περιπτώσεις ασθένειας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τα παιδιά που εκτίθενται σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, ενόσω βρίσκονται στην μήτρα της καρκινοπαθούς εγκύου μητέρας τους, δεν υφίστανται αρνητικές επιπτώσεις στη νοητική ή καρδιακή ανάπτυξή τους, σύμφωνα με δύο νέες διεθνείς έρευνες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO 2014), που πραγματοποιείται στη Μαδρίτη. Οι μελέτες συμπέραναν ότι οι εν λόγω θεραπείες είναι γενικά ασφαλείς για το έμβρυο.

«Όταν η χημειοθεραπεία γίνεται μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, δεν μπορούμε να διακρίνουμε οποιοδήποτε πρόβλημα στα παιδιά», δήλωσε ο επικεφαλής της πρώτης μελέτης δρ Φρεντερίκ Αμάντ του Καθολικού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λουβέν στο Βέλγιο. «Οι φόβοι για τους κινδύνους της χημειοθεραπείας δεν πρέπει να αποτελούν λόγο για τον τερματισμό μιας εγκυμοσύνης, την καθυστέρηση της αντικαρκινικής θεραπείας για τη μητέρα ή τον (σκόπιμο) πρόωρο τοκετό», πρόσθεσε.

Μέχρι τώρα, οι ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις της θεραπείας στο αγέννητο ακόμη παιδί, έχει κάνει διστακτικούς μερικούς ογκολόγους στο να κάνουν χημειοθεραπεία σε μια έγκυο. Η νέα έρευνα δείχνει ότι αυτοί οι φόβοι τελικά δεν είναι δικαιολογημένοι.

Οι ερευνητές συνέκριναν 38 έμβρυα που είχαν εκτεθεί σε χημειοθεραπεία, με άλλα 38 που δεν είχαν μητέρα με καρκίνο και δεν είχαν εκτεθεί στην ίδια θεραπεία. Η αξιολόγηση της υγείας και των δύο ομάδων παιδιών έγινε μετά τη γέννησή τους (μέσος όρος ηλικίας δύο ετών) και δεν διαπιστώθηκε κάποια διαφορά μεταξύ τους, ούτε όσον αφορά τη νευρική – εγκεφαλική ανάπτυξή τους, ούτε την καρδιά τους. Μελλοντικές έρευνες θα κάνουν μια ανάλογη αξιολόγηση σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα της πρώτης αυτής μελέτης.

Η δεύτερη έρευνα, από την ίδια επιστημονική ομάδα, εστιάστηκε στις πιθανές συνέπειες της ακτινοθεραπείας.

Συμπεριέλαβε 16 παιδιά που είχαν εκτεθεί σε ακτινοβολίες όσο βρίσκονταν στη μήτρα. Η αξιολόγηση των παιδιών μετά τη γέννησή τους έδειξε ότι τόσο η γενική υγεία τους, όσο και ειδικότερα η υγεία τους από νευροψυχολογική και συμπεριφορική άποψη, βρισκόταν εντός των φυσιολογικών ορίων σχεδόν σε όλα τα παιδιά (13 στα 16). Πάντως, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι η ακτινοθεραπεία θα πρέπει να γίνεται με επιφύλαξη, ιδίως στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr