Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024
Πρήξιμο στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού: Δείτε τι σημαίνει

Πρήξιμο στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού: Δείτε τι σημαίνει

Είναι τυπικό σύμπτωμα μιας πάθησης που παλαιότερα είχε ταυτιστεί με την πολυτελή ζωή, όμως σήμερα έχει αναδειχθεί σε παγκόσμια μάστιγα του ανεπτυγμένου κόσμου λόγω της αύξησης του μέσου σωματικού βάρους και της καθιστικής ζωής.

Οι άνδρες άνω των 30 ετών και οι γυναίκες άνω των 50 ετών διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ο πόνος και το πρήξιμο στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού είναι βασικό σύμπτωμα της ουρικής αρθρίτιδας, η οποία εκδηλώνεται όταν είναι αυξημένο το ουρικό οξύ στο αίμα. Η πάθηση είναι επίσης γνωστή ως ποδάγρα.

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια μορφή φλεγμονώδους αρθρίτιδας που χαρακτηρίζεται από το αυξημένο ουρικό οξύ στο αίμα και τον επακόλουθο σχηματισμό κρυστάλλων στις αρθρώσεις και κυρίως στα κάτω άκρα.
Συνήθως η ουρική αρθρίτιδα εκδηλώνεται ξαφνικά, με τις αρθρώσεις να εμφανίζουν οίδημα και να πονούν. Ο πόνος μπορεί να είναι τόσο ισχυρός που ο ασθενής δυσκολεύεται να φορέσει παπούτσια ή να περπατήσει.

Οι γιατροί συνήθως συνιστούν αλλαγές στη διατροφή και τις καθημερινές συνήθειες σε συνδυασμό με την ειδική φαρμακευτική αγωγή προς αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και πρόληψη των μελλοντικών κρίσεων.

 

 

 

Πηγή: onmed.gr