Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024
Πρωτοποριακό τεστ υπολογίζει την πραγματική βιολογική ηλικία του οργανισμού

Πρωτοποριακό τεστ υπολογίζει την πραγματική βιολογική ηλικία του οργανισμού

Επιστήμονες από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου ανέπτυξαν ένα πρωτοποριακό τεστ που υπολογίζει το ρυθμό με τον οποίο γερνά το ανθρώπινο σώμα. Υποστηρίζουν ότι το τεστ θα προβλέπει το προσδόκιμο ζωής και θα υποδεικνύει ποια άτομα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν χρόνιες παθήσεις όπως η άνοια.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η βιολογική ηλικία είναι πιο σημαντική από την ημερομηνία γέννησης για την εκτίμηση της υγείας του ατόμου, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Genome Biology δεν παρέχει ωστόσο στοιχεία για το πώς μπορούμε να επιβραδύνουμε το ρυθμό γήρανσης του οργανισμού.

Το πρωτοποριακό τεστ που ανέπτυξαν οι επιστήμονες αναζητά μια «υπογραφή γήρανσης» στα κύτταρα του σώματος συγκρίνοντας τη συμπεριφορά 150 διαφορετικών γονιδίων.

Όπως δήλωσε στο BBC News ο καθηγητής Τζέιμι Τίμονς από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου, υπάρχει μια κοινή υπογραφή γήρανσης σε όλους τους ιστούς του ανθρώπινου σώματος και φαίνεται να είναι ενδεικτική για το προσδόκιμο ζωής, τις πιθανότητες γνωστικής κατάπτωσης και άλλες παραμέτρους της υγείας. Από την ηλικία των 40 ετών και έπειτα, η υπογραφή αυτή αποτελεί «οδηγό» για το πόσο γρήγορα γερνά το σώμα.

Βάσει της έρευνάς τους, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η βιολογική ηλικία και οι καθημερινές συνήθειες μπορούν συνδυαστικά να αποδώσουν μια σαφέστερη εικόνα της υγείας του ανθρώπου τώρα και στο μέλλον.

Πηγή: onmed.gr