Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Πρόβλημα στο γάμο, πρόβλημα και στη δίαιτα

Πρόβλημα στο γάμο, πρόβλημα και στη δίαιτα

Αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης παχυσαρκίας

Νέα μελέτη δείχνει ότι η ύπαρξη εχθρικότητας σε ένα παντρεμένο ζευγάρι και το ιστορικό κατάθλιψης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός μεταβολίζει τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος.

Στη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, συμμετείχαν 43 ζευγάρια υγιών ενηλίκων ηλικίας 24 έως 61 ετών που ήταν παντρεμένοι για τουλάχιστον τρία έτη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εθελοντές που είχαν ιστορικό κατάθλιψης και έντονους διαπληκτισμούς με τον/την σύζυγό τους παρουσίασαν διαταραχές του μεταβολισμού μετά από κατανάλωση γεύματος πλούσιου σε λίπος.

Συγκεκριμένα, τα άτομα που εμφάνιζαν τους δύο παραπάνω παράγοντες (ιστορικό κατάθλιψης και διαπληκτισμούς με τον/την σύζυγο) βρέθηκαν να έχουν χαμηλότερη ενεργειακή δαπάνη κατά 118 θερμίδες, επτά ώρες μετά την κατανάλωση του γεύματος, καθώς και υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα κατά 12% και μεγαλύτερη μεταγευματική αύξηση των επιπέδων τριγλυκεριδίων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μια τέτοιας έκτασης διαφορά στην ενεργειακή δαπάνη θα μπορούσε σταδιακά να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, η οποία σε συνδυασμό με τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης και τριγλυκεριδίων σηματοδοτεί την εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου, που σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη.

Η παρούσα μελέτη επιβεβαιώνει πως τα χρόνια στρεσογόνα ερεθίσματα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και τονίζει πόσο σημαντική είναι η αντιμετώπιση των ψυχολογικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη.

Τέλος, οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα παρατηρούμενα αποτελέσματα πιθανόν να υποεκτιμούν τον κίνδυνο, καθώς αξιολογήθηκε η επίδραση ενός μόνο γεύματος, ενώ στην καθημερινότητα πραγματοποιούνται περισσότερα γεύματα, που αποτελούν παράλληλα ευκαιρίες για πιθανές διαφωνίες και ένταση μεταξύ των συζύγων, καταστάσεις που μπορεί να επιφέρουν μακροχρόνιες επαγόμενες από το στρες διαταραχές του μεταβολισμού.

Πηγή: neadiatrofis.gr