Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024
Ρεβίθια: Γνωρίστε τη διατροφική τους αξία

Ρεβίθια: Γνωρίστε τη διατροφική τους αξία

Τα ρεβίθια αποτελούν ένα ιδιαίτερα θρεπτικό όσπριο, το οποίο συνηθίζουμε να καταναλώνουμε με πολλούς τρόπους.
Από την παραδοσιακή σούπα, τα μαγειρευτά πιάτα, τις σαλάτες και τα γνωστά σε όλους στραγάλια, έως τα ανατολίτικα φαλάφελ και το χούμους, τα ρεβίθια προσφέρουν πλήθος πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, που ασκούν ευεργετική δράση στον οργανισμό και προστατεύουν από τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων.

Αρχικά, τα ρεβίθια συγκαταλέγονται στις πλούσιες πηγές πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης. Μάλιστα, διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε απαραίτητα αμινοξέα, ενώ όταν συνδυαστούν με άλλες πηγές φυτικών πρωτεϊνών, όπως οι ξηροί καρποί και τα προϊόντα δημητριακών (ρύζι, ψωμί, ζυμαρικά), παρέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Επιπλέον, προσφέρουν υψηλά ποσά φυτικών ινών, τόσο αδιάλυτων, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, όσο και διαλυτών, οι οποίες σχετίζονται με βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ.

Όσον αφορά στα μικροθρεπτικά συστατικά, τα ρεβίθια έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και φυλλικό οξύ. Ακόμη, περιέχουν ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνη B6 και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και μικρές ποσότητες βιταμίνης Κ. Τέλος, η παρουσία φυτοχημικών συστατικών, όπως τα καροτενοειδή και τα φλαβονοειδή, που δρουν ως αντιοξειδωτικά, ενισχύει περαιτέρω τη διατροφική αξία των ρεβιθιών.

Σε γενικές γραμμές, η συστηματική κατανάλωση οσπρίων έχει συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων λιπιδίων στο αίμα, η καλύτερη διαχείριση του σακχάρου και του σωματικού βάρους και η μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης και διάφορες μορφές καρκίνου.

 

 

 

 

 

Πηγή: neadiatrofis.gr